aanmelden
Genelec 8340A SAM & 7360A SAM
Monitor & Subwoofer
Recording & Producing 19-01-2017
De 8340A is de kleinste van twee nieuwe monitors die Genelec recentelijk heeft geïntroduceerd. Ook nieuw is de 7360A actieve subwoofer. Beide modellen maken gebruik van het innovatieve Smart Active Monitor-systeem (SAM).

door: Marnix Bosman

 

Het Smart Active Monitor systeem is een door Genelec volledig in eigen beheer ontwikkeld meetsysteem waarmee je een SAM monitor optimaal kunt inregelen. Op basis van een aantal metingen wordt de ingebouwde dsp in een SAM monitor ingesteld. Frequentieafwijkingen, veroorzaakt door je luisterruimte, worden zo gecorrigeerd en vooral problemen in het laag kunnen op deze manier heel effectief aangepakt worden. Gebruik je naast je hoofdmonitors ook een subwoofer, dan weet je hoe lastig het is om die goed af te stellen. Ook daar helpt de SAM kalibratiesoftware door de automatische inregeling.

Ondanks dit elektronische hulpmiddel is de basis van een goede weergave echter nog steeds een uitgekiende bouw. De 8340A monitor volgt de aanpak die Genelec in de gehele 8000-serie heeft doorgevoerd, en ook de 7360A sub is gebouwd volgens de mechanische benadering die Genelec al eerder heeft laten zien.

 

Afgerond

Niets aan de behuizing van de 8340A monitor is vlak. Zelfs de onderkant is rond, waardoor je hem altijd op de bijgeleverde rubberen Iso-pod voet moet plaatsen. Montage op een statief of zelfs aan de muur kan natuurlijk ook. De ronde vormen zien er fraai uit, maar hebben ook echt een doel; het vermijden van diffractie. Diffractie is een effect dat ontstaat rond scherpe hoeken van een behuizing, en dat zorgt voor vertroebeling van het afstraalgedrag, waardoor kleuring van het signaal kan ontstaan. Ook het stereobeeld wordt hierdoor beïnvloed. De afgeronde vormen voorkomen dit.

De kastwanden zijn eveneens rond, en dat zorgt aan de binnenzijde voor asymmetrische wanden. Daardoor krijgt de ontwikkeling van staande golven veel minder kans. De kast bestaat uit twee gegoten aluminium delen die naar elkaar toe getrokken worden middels een serie bouten. Mede door het gebruikte materiaal is de kast uiterst solide en stijf, waardoor kastresonanties worden tegen gegaan. De constructie zelf klinkt dus zo dood als een pier. De 8340A gebruikt een metaldome tweeter, die diep in de kast ligt en wordt afgeschermd door een klein roostertje. De kast vormt een soort hoorn rond de tweeter. Ook de 6,5” woofer heeft zo’n beschermend rooster.

Je kunt de 8340A zowel analoog als digitaal (aes/ebu) aansturen. Een digitaal signaal krijgt daarbij altijd prioriteit boven een analoog signaal. Met een aantal dipswitches kun je de weergave van de 8340A zelf aanpassen. Logischer is om de GLM (Genelec Loudspeaker Manager) software samen met 8300-601 GLM 2.0 interface en meetmicrofoon te gebruiken; zo kun je de ingebouwde dsp optimaal te configureren. De GLM 2.0 interface en de microfoon worden apart verkocht. De dipswitches bieden namelijk slechts basale lf- en hf-correctiemogelijkheden.

 

Grote pijp

De 7360A subwoofer gebruikt de zogenaamde Laminar Spiral Enclosure-opbouw (LSE), die Genelec ook bij andere subs heeft gebruikt. De behuizing lijkt op een grote pijp die aan de voor- en achterzijde is afgesloten door twee dikke platen. De sub is voorzien van een 10” woofer, die wordt aangestuurd door een 300W sterke klasse D eindtrap. Ook de 7360A kun je zowel digitaal als analoog aansturen. Op het aansluitpaneel zit een hele batterij (analoge) aansluitingen voor een 7.1 surround-configuratie. Ook de sub is weer voorzien van een serie dipswitches waarmee je het gedrag kunt inregelen. Daarnaast kun je kiezen voor de GLM-aanpak.

 

GLM-aanpak

Iedere SAM luidspreker is voorzien van twee rj45-aansluitingen waarmee je de luidspreker in een GLM-netwerk kunt opnemen. Je sluit alle luidsprekers in een keten op elkaar aan, en verbindt die vervolgens met de GLM-adapter, die via usb verbonden is met een Mac of pc. Op de adapter sluit je ook de meetmicrofoon aan. De GLM-software vraagt wat computerkracht, maar omdat je deze kalibratie maar heel zelden zult doen, is de snelheid van je computer niet echt relevant.

Na het opstarten verschijnt er een raster met een virtuele weergave van je studio. Daar plaats je alle aanwezige luidsprekers in. Staat een luidspreker niet in de lijst, dan weet je meteen dat je hem niet goed hebt aangesloten. Heb je alle luidsprekers een plekje gegeven dan kan de meting beginnen waarbij je kunt kiezen uit een snelle single point-meting of een meer tijdrovende multi point-meting. De multi point-aanpak levert uiteraard het beste resultaat, omdat je op meerdere posities meet. Je zit tijdens het werken tenslotte nooit helemaal stil met je hoofd. Na wat meetsignalen gaat de computer aan de slag om de dsp’s in de monitors te voorzien van correctiedata, zodat ze een vlakke frequentierespons kunnen creëren. Tijdens het rekenen laat de software al zien hoe de respons er ongekalibreerd uitziet. Instellingen kun je opslaan, zodat je die later kunt vergelijken.

 

Meten maar…

Voordat ik de GLM-software aan het werk heb gezet, heb ik de 8340A monitors eerst los en daarna met de 7360A subwoofer beluisterd. De basisweergave van de 8340A blijkt krachtig en puntig. Genelec streeft naar een strakke, heldere weergave met definitie, en dat is gelukt. Klankmatig staat de weergave mooi in balans. De krachtige eindtrappen houden de weergave perfect onder controle, ook bij hogere volumes. Bij de 8340A zul je niet snel de behoefte hebben aan extra steun in het diepe laag. Maar zodra je de 7360A erbij aansluit, wil je waarschijnlijk nooit meer terug. De extra steun in het diepe laag, zelfs als je het gevoel hebt dat je track maar weinig laag heeft, is echt geweldig. Goed inregelen, in combinatie met een slimme plaatsing, is echter een must. Daarvoor is het gebruik van de GLM software niet noodzakelijk maar wel uitermate makkelijk en snel. Ik denk ook dat je uiteindelijk met GLM het beste resultaat zult krijgen. Na het uitvoeren van de meting en de daaropvolgende kalibratie komt het laag beter in balans, het wordt sneller en gecontroleerder. Daarin ligt de ware kracht van GLM; de weergave krijgt meer rust, waardoor je nuances beter kunt waarnemen. Klankmatig wordt het gedrag beter, maar ook wat betreft het stereobeeld worden er stappen voorwaarts gezet. Door de grotere rust in het geluidsbeeld krijg je meer diepte en breedte.

 

Conclusie

De 8340A is een volwaardig nieuw lid van de Genelec 8000 serie die al zo veel mooie modellen bevat. In mechanisch opzicht haal je iets heel moois in huis en ook klankmatig behoort de 8340A tot de top in zijn prijsklasse. Grote kracht van deze monitor is de neutrale weergave en de geweldige definitie. Deze monitor laat klankmatig echt horen wat er in je opnamewerk gebeurt. Een sub als de 7360A heb je bij de 8340A niet direct nodig maar de combinatie klinkt wel heel aangenaam. De 7360A is echte topkwaliteit en behoort tot de beste subs die ik ooit beluisterd heb. Vooral dankzij de GLM functionaliteit kun je de kwaliteiten van deze sub ook optimaal benutten. Alles bij elkaar is dit natuurlijk geen goedkoop monitorsysteem maar voor klasse moet je nou eenmaal betalen.

 

HET OORDEEL

+ • mooi gebouwd

• strakke weergave

• auto-kalibratie

• strakke, gedetailleerde en neutrale weergave

– • geen

INFO

• prijs incl: 8340A € 1.525,- (per stuk)

7360A € 2.220,-

8300-601 GLM 2.0 interface + mic € 365,-