aanmelden
Hercules DJ Control Jogvision
dj-controller/soundcard
DJ Gear & VJ 20-01-2016
Gepubliceerd in Pro Sound & Light 322, februari 2016
door: Ruud Lekx

Ruud Lekx

Een nieuwe Hercules dj-controller is natuurlijk altijd de moeite van het bekijken waard. Maar hoe houdt de nieuwe Jogvision zich staande in dit toch al overvolle marktsegment? Waar enkele jaren geleden de diverse fabrikanten nog over elkaar heen rolden om met nieuwe features te komen, lijkt de markt voor dj-controllers nu in wat rustiger vaarwater te zijn beland. De basis van vrijwel elke controller is hetzelfde: ingebouwde geluidskaart, twee jogs, mixer in het midden en controls voor effecten, loops, et cetera. Soms hebben ze displays of kan de boel standalone worden gebruikt, maar in grote lijnen is dat wel de stand van zaken.

Hercules heeft altijd een grote rol op de controllermarkt gespeeld, met instapmodellen en werkpaarden als de RMX en RMX2. De knowhow moet er groot zijn, want het merk maakt al dj-controllers sinds midden jaren negentig.

 

Serato

De nieuwste telg aan de Franse boom is de DJControl Jogvision (€ 349,-). Het lijkt op het soort naamgeving in de filmindustrie of de autowereld: een mooie nieuwe naam voor iets wat eigenlijk weinig nieuws bevat. Hercules besteedt op de website veel aandacht aan het feit dat er displays in het midden van de jogs aanwezig zijn. Maar stel je daar niet te veel van voor: je kunt bijvoorbeeld geen tracknamen aflezen of iets dergelijks. Het geheel bestaat uit twee ringen van leds: een blauwe die de draaisnelheid of scratchrichting aangeeft, en een witte die laat zien waar je bent in de track. Handig? Dat zeker.

Eigenlijk veel verrassender is dat Hercules voor deze nieuwe controller in zee is gegaan met Serato. Natuurlijk werkten Hercules controllers met vrijwel alle software, maar in de basis werd altijd vastgehouden aan het eigen DJuced, een pakket dat prima werkte maar toch duidelijk geen Traktor, Virtual DJ of Serato was.

 

Weggemoffeld

Controllers van Hercules staan over het algemeen bekend als door en door betrouwbaar en tegelijk zit er ook altijd iets in waarvan je denkt: hoe kom je erop? In eerste instantie dacht ik: nee hè, weer een dj-controller zonder gainknoppen. Maar nee, je bedient de gains door de shiftknop van het deck in te drukken en dan aan het browserwiel te draaien. Het staat wat weggemoffeld in de handleiding, en op de controller zelf is het nergens terug te vinden. Maar goed, het zit erop, waarvoor hulde.

Hulde eveneens voor de nieuwe jogs, veruit de beste die Hercules ooit heeft gemaakt. Ze voelen prettig, zijn lekker groot voor de controller, drukgevoelig en werken al met al gewoon lekker.

Aan de drukknoppen voor play en cue daarentegen moest ik echt wennen. Bij hard drukken voel je wel een klik, maar ze zijn redelijk gevoelloos en ik merkte dat ik er vaak net naast zat bij het instarten van een track op de beat. Ze vergen dus enige gewenning, maar dan is er op zich best mee te werken.

 

Paranoïde

De Jogvision is verder lekker compleet. We hebben een mixerdeel met eq en modeknoppen, helaas wat korte volume- en crossfaders, en aan de voorkant twee hoofdtelefoonuitgangen. Op de decks zitten vier pads om hotcues of samples te triggeren, en die veranderen van kleur al naar gelang de gebruikte functie. Bovenaan vinden we switches en één draaiknop voor de loops en effecten. Er is ook een Air control aanwezig, waarmee je door je hand naar de controller te bewegen, een effect triggert. Leuk en werkt goed, maar kijk wel uit, want soms wordt de Air control al getriggerd als je bijvoorbeeld aan je eq’s zit. Qua metering hebben we wel kanaalvolumes, maar geen master meter, en ook geen master volume control.

De software-cd bevat alleen drivers: Serato Intro moet je downloaden vanaf de Serato site, wat als voordeel heeft dat je altijd de laatste versie gebruikt. De installatie onder Windows 10 is even een opletmomentje: omdat het paranoïde Windows meteen gaat mekkeren of alles wel veilig is en of je wel zeker weet dat je wilt doorgaan. Zo staan er op een gegeven moment vier vensters over elkaar heen en voor je het weet, klik je per ongeluk iets weg dat geïnstalleerd moet worden. Als dat gebeurt, moet je de boel eerst de-installeren en opnieuw installeren: even eroverheen gooien is er niet bij.

 

RMX2-opvolger

Serato Intro is niet meteen het meest uitgebreide dj-pakket, maar het voldoet prima als je eisen niet al te hoog zijn en je gewoon met twee decks tracks aan elkaar wilt mixen met hier en daar een effect of een loop. De controller is wel strikt 2-kanaals, dus set-ups met 4 of 99 decks kun je hiermee niet aansturen. Maar wat de controller moet doen, doet ie prima, waarbij de ‘jogvision’ inderdaad een leuk hulpje is, maar meer ook niet.

Virtual DJ 8 herkent de controller bij het opstarten onmiddellijk, en vraagt of je ’m wilt gebruiken. Zo ja, dan stelt het pakket zelf alles in en is de Jogvision meteen klaar voor actie. Ook onder Virtual DJ werkt de boel probleemloos. Ik weet niet of Hercules deze controller ziet als opvolger van de RMX2, maar hij doet me in veel dingen aan dat werkpaard denken. Het is een no-nonsense apparaat, met genoeg features, zodat je niks echt belangrijks mist (zo zijn een microfoon- en een aux-input en een aparte booth-output aanwezig, maar de outputs zijn niet gebalanceerd). De controller heeft echter ook geen echte ‘kijk mij eens pro zijn’-uitstraling. Meer de dorpsdisco in Bergen aan Zee dan Berghain, zeg maar. En da’s een slimme keuze van Hercules, want het topsegment is helemaal niet zo’n grote markt, en alles van de plaatselijke kroeg en het partycentrum tot de mobiele disco is dat natuurlijk wel. De controller voelt bovendien lekker stevig aan; alsof hij wel wat kan hebben. Er zijn gebruikers van de originele RMX van meer dan tien jaar geleden die ’m nog steeds dagelijks inzetten, en ik geloof zomaar dat deze controller dat ook best zou kunnen.

 

Conclusie

De concurrentie in dit marktsegment (tussen de 300 en 400 euro) is genadeloos, maar met de DJControl Jogvision zet Hercules een prima controller neer. Wat erop moet zitten, zit erop, met een paar leuke extra’s en een paar wat vagere toevoegingen. De keuze voor Serato als bijgevoegd pakket lijkt een goede, want uiteindelijk willen de meeste digitale dj’s toch met een van de ‘grote drie’ werken: Traktor, Virtual DJ of Serato. En als de controller net zo degelijk blijkt te zijn als andere Hercules controllers, is de Jogvision er eentje waar je jarenlang plezier van zult hebben.

 

HET OORDEEL

+          • veel waar voor je geld

            • erg goede jogs in deze prijsklasse

 

–          • play- en cue-knoppen wat gevoelloos

            • geen mastervolume en -meters