aanmelden
Framework Laptop - gebouwd om flexibel te zijn
Modulaire Windows laptop
Merknieuws 05-01-2022
Een laptop is vaak lastig aan te passen aan je wensen of te repareren; bij een Mac is het onmogelijk, bij Windows laptops vaak erg ingewikkeld. De Framework is echter gebouwd om flexibel te zijn.
door: Redactie

Framework is een nieuw Amerikaans bedrijf opgericht door ex-werknemers van o.m. Lenovo, Apple en HTC. Hun concept was een milieuvriendelijke laptop die eenvoudig te customizen en repareren is zonder ellenlang gezoek naar componenten of zenuwslopende demontagesessies.

Het eerste resultaat is de 13,5” Framework laptop. Heel veel onderdelen zijn te vervangen met een simpele – meegeleverde! - schroevendrijver en kleurgecodeerde schroeven. Geheugen, in- en outputs, schermrand en zelfs de voeding. Alle onderdelen zijn voorzien van een QR-code waarmee je direct naar het juiste hoofdtuk in de handleiding surft.

 

 

Dankzij een expansion cardsysteem bepaal je zelf of je usb-c, usb-a, hdmi, displayport, microsd of ssd cards in je laptop hebt. Jammer genoeg is het moederbord of de cpu niet te vervangen. Dat is vermoedelijk te complex maar misschien komt er nog een model met die optie.

De Framework weegt 1,3 kg en is kant-en-klaar te koop vanaf € 1149,-, en als zelfbouwpakket vanaf € 899,-. Je kunt momenteel kiezen tussen i5 en 2 i7 cpu's met maximaal 64 GB geheugen en 4 expansion slots voor connectors naar keuze. Een DIY Framework met de snelste Intel i7, 64GB geheugen en 1TB ssd kost € 2275,- incl. Geen koopje maar mogelijk toch de moeite waard als je iets wilt wat perfect aan je wensen voldoet en eenvoudig aan te passen of te repareren is.

https://frame.work/