aanmelden
LTD Ron Wood 3RTSB
Guitar 30-01-2015
door:

ELECTRTRIC GUITAR

 

We kennen ze allemaal: The Rolling Stones! Zelfs de jonge snaken die eerder een gitaar kopen om in de voetsporen van Metallica te treden, kennen ze - zeker van naam. Wellicht zijn ze minder vertrouwd met hun gigantische repertoire.
Een naam met zoveel weerklank kan uiteraard rekenen op behoorlijk wat steun van verschillende grote merken. Terwijl gitaar-icoon Keith Richards, met zijn voorliefde voor Fender en Gibson, steeds een traditionalist is gebleven, heeft zijn kameraad Ron Wood ook een aantal andere opties bekeken. Dit resulteerde in een signature model bij ESP. Vandaag bespreken we de meer betaalbare versie van LTD, namelijk de LTD Ron Wood.

 

 

 

Algemeen

Concept 7/10
Op dit vlak is er niets nieuws onder de zon: je geeft een bekende artiest de mogelijkheid om zijn gang te gaan op het vlak van gitaarbouw. In dit geval blijft Ron Wood trouw aan zijn roots en heeft een eigen versie gemaakt van de overbekende Fender Telecaster. Hij heeft als het ware de gitaar volledig naar zijn hand gezet. We kunnen ook al meteen verklappen dat zijn smaak eerder traditioneel is, dus je hoeft geen opvallende kenmerken te verwachten.

 

 

Toebehoren/Opties 7/10
 

Bij LTD is het budget steeds een grote factor, en dus zijn de accesoires meestal het eerste waar op bespaard wordt. Dat is ook bij deze Ron Wood het geval: geen koffer, geen draagtas... Het standaard kleine gereedschap en wat basisinformatie is wel beschikbaar. Aan het essentiële werd dus wél gedacht.

 

 

Imago 8/10 
ESP en LTD zijn grote namen binnen de rock- en metalwereld, dus qua weerklank en imago zit het wel snor. Waar het bedrijf echter een stuk minder voor gekend is, is de productie van klassiekere modellen zoals stratocasters en telecasters. Het ESP-gamma bevat immers overwegend puntige en opvallende modellen, waarmee de rock- en metalfestivals worden plat gespeeld. Ron Wood is dus als artiest eerder een uitzondering op de regel bij ESP/LTD. Maar wie zou voor zo’n naam nu geen uitzondering maken?!

 

 

Afwerking 8,5/10
Op het eerste zicht is alles dik in orde met de LTD Ron Wood: de 3 tone sunburst is perfect uitgevoerd en de gitaar heeft een mooie, donkere kleur die niet te veel overslaat naar het gele. Een dubbele binding (aan de top én de achterzijde) ziet er altijd netjes en stijlvol uit, en hier weet ook dit model volop van te profiteren. Als we er het vergrootglas op zetten merken we dat een van de naden van het halsplaatje niet 100% is afgekit (maar wel voor 99,9%). Muggenziften, inderdaad. Maar dat is onze job, nietwaar?

 

 

Garantie 
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw 8,5/10

 


 

Kop/Hals 9/10
Van kop tot teen, de LTD Ron Wood is een telecaster met volledig originele specificaties. Zo wordt de kop en de hals uit 1 enkel stuk essen (maple) gemaakt. Je krijgt een behoorlijke klomp hout in je handpalm gedrukt: de hals is namelijk voorzien van een U-profiel, wat bij ESP ook eerder een uitzondering is! De hals is achteraan afgewerkt met een satijnen laklaag, wat een plezier is om te bespelen. Geen piepende bijgeluiden als je hand over de hals schuift!

 

 

Toets 8,5/10
Ook de toets is wat je bij een telecaster mag verwachten: palissander (rosewood)! Je krijgt een stuk hout met een mooie donkere kleur en een gelijke nerf. Bovenop die fraaie toets vinden we 22 netjes gepolijste en afgewerkte frets terug. Op dit vlak stapt men even af van de klassieke normen en gaat met volledig voor de ESP-aanpak: extra jumbo frets! Bij Fender ga je aardig moeten zoeken om een telecaster te vinden waar zo’n joekels van frets op staan. Maar bij ESP is dit nu eenmaal de standaard!

 

 

Body 8/10
Bij de body keren we terug naar de “original” aanpak, en wel met de keuze voor elzen (alder). Terwijl men de hals uit 1 stuk maakt is de body een samenstelling van drie delen aan elkaar verlijmde delen: een centerblock waar de hals en alle elektronica op vast zit, en de twee “vleugels” die de zijkanten van de gitaar vormen. De 3 tone sunburst (vandaar die 3TB in de naam) is perfect aangebracht en geeft de gitaar een onmiskenbaar “vintage” karakter. Aan de zijkant van de body vinden we de jack-aansluiting die, in tegenstelling tot vele andere telecasters, niet ingefreesd is. Hierdoor kan je haakse pluggen gebruiken om de gitaar aan te sluiten, wat dikwijls toch een voordeel is. Tel daarbij ook nog de dubbele kunststof binding (rond de top én de achterzijde) en je krijgt een instrument dat veel klassieke klasse uitstraalt terwijl het toch een modern gevoel van speelcomfort biedt.
 

 

Hardware & Elektronica 8/10

Stemmechanieken 8,5/10
Voor de tuners kiest men voor producten uit de eigen stal, namelijk de “LTD Vintage” tuners. De naam suggereert zelf al: deze stemsleutels zijn geïnspireerd op vroegere modellen, in dit geval de tuners van de eerste telecasters. We zouden ze “Kluson” oliebad tuners kunnen noemen: ze zijn immers open bovenaan. Je moet de snaar dus door een gleuf duwen in plaats van door een gaatje (zoals bij de meeste tuners). Verder zijn ze volledig in stijl met de gitaar: klassiek, stijlvol en toch uiterst geschikt voor de job! Hun actie en weerstand is perfect om je gitaar snel en vlot te stemmen. En ook de stemvastheid is prima! Doorheen een hele testsessie heb ik de gitaar geen enkele keer moeten bijstemmen. Als dat geen goed teken is!


 

 

Brug 8,5/10
Voor de brug werd alweer het klassieke design uitgebreid met moderne, meer comfortabele, aanpassingen. Zo is de brug gebaseerd op de typische “ashtray”, maar heeft men ervoor gekozen om de rechtopstaande randen aan de zijkant weg te laten. Dit is namelijk een pak aangenamer om te spelen. Die randen kunnen namelijk snel in je hand gaan porren. Dat probleem heeft men bij ESP dus grondig aangepakt, zonder dat het een weerslag heeft op de klank. Ook de zadels zijn gemodifiëerd: geen vintage toestanden hier, maar apart te regelen (en te intoneren) brugzadeltjes. Alweer slaagt men er in om een klassiek design en moderne functies met elkaar in overeenstemming te brengen.


Pickups 9/10
Op dit vlak wacht ons een behoorlijke verrassing. Men heeft namelijk een expert ter zake zijn gang laten gaan: Seymour Duncan! De LTD Ron Wood werd dus bewapend door een van de grootste authoriteiten qua pickups! In de halspositie werd een SH-1 humbucker voorzien, en in de brug een STL-2 single coil. De SH-1 humbucker is een replica van een ’59 model, een relatief heldere humbucker met een medium output. Geen actieve mega-output dus, maar wel een reuzenpiek in het middengebied! Het is een kwestie van smaak, maar naar mijn gevoel is de SH-1 humbucker een uiterst muzikale pickup.
De STL-2 single coil heeft dan weer wél een hogere output dan een standaard single coil, waardoor hij goed in balans zit met de humbucker bij de hals.
Kortom, deze pickups zijn top!

 

 

 

SPEELCOMFORT 9/10

ERGONOMIE 9/10
Die moderne aanpassingen staan zo goed als allemaal in functie van een optimaal speelcomfort. We mogen dan ook hopen dat ze het nodige effect genereren! Om te beginnen is de LTD Ron Wood zeker niet de zwaarste gitaar die we al hebben moeten tillen. Dat helpt uiteraard ook altijd bij lange optredens! De bekende vorm zorgt er voor dat het instrument toch heel snel vertrouwd aanvoelt, terwijl die paar kleine bijsturingen (zoals de opstaande randen van de brug) onmiddellijk een voelbaar verschil opleveren bij het spelen. Rechtopstaand of zittend, de LTD Ron Wood reageert volledig zoals een telecaster hoort te doen. Prima!
 


 

Actie 9,5/10

De actie van de LTD Ron Wood stond bij het aanleveren op een veilige “medium” afstelling: niet te hoog (want dat speelt moeilijk) en niet te laag (want dan gaat de boel ratelen). Naar ons gevoel kunnen de snaren nog wel wat verder verlaagd worden, maar met die gigantische frets is dat alles behalve nodig. Deze gitaar speelt als boter, alle loopjes rollen van de hals en zowat alle verschillende bends zijn een fluitje van een cent, dankzij die torenhoge frets. Gitaristen die kleinere frets gewend zijn zullen zich allicht even moeten aanpassen, maar eenmaal vertrokken kan je je amper meer speelcomfort wensen!
 

 

Klankkwaliteit 8,5/10

Kleur 8,5/10
Zoals altijd bespelen we de gitaar eerst een tijdje akoestisch voor we de kabel en de versterker(s) er bij halen! Wat onmiddellijk opvalt aan de LTD Ron Wood is dat de akoestische balans van de gitaar van opmerkelijk niveau is. Ze zingt als het ware in het rond, en de noten hebben een lange en aangename sustain. In het tophoog krijg je een luchtigheid die de tonen doet open bloeien, iets dat je doorgaans enkel maar tegen komt bij duurdere (lees: dure) gitaren. Het was dan ook belangrijk dat men bij LTD de goede keuzes heeft gemaakt qua pickups. Met SH-1 humbucker kan je weliswaar zwaar gaan oversturen en scheuren, maar ook de cleane klanken zijn absoluut de moeite waard! Gebruik je de STL-2 single coil, dan vliegt de “twang” je om de oren! Een telecaster brugpickup is dan ook niet bepaald de meeste subtiele pickup, maar wel ontzettend karakteristiek. De verschillende combinaties van deze pickups leveren uitsluitend uitstekende klanken op, waardoor deze gitaar een stuk veelzijdiger uit de hoek komt, dan de “Rolling Stones gitarist”-stempel zou doen vermoeden. Of het nu clean of overstuurd is, rock of country, pop of jazz, met deze LTD lijkt het allemaal wonderwel te lukken!

 

Respons 8,5/10
Terwijl de meeste ESP gitaren qua respons nogal “enthousiast” uit de hoek komen (vanwege de actieve elektronica) reageert de LTD Ron Wood helemaal zoals je van een passieve gitaar zou verwachten. En dat is voor de tele-liefhebbers een heel goeie zaak! De brugpickup is erg alert en de klanken vliegen uit de versterker zonder enige moeite. De brug-humbucker reageert wat soepeler en zompiger. Het verschil in hoe deze pickups aanvoelen en reageren bepaalt voor een groot deel het veelzijdige karakter van deze gitaar.
 

 

Budget 9/10

Er valt dus maar weinig aan te merken op deze LTD Ron Wood. Hoewel het concept weinig bijzonders biedt, is de bouw, de klank en de bespeelbaarheid van hoog niveau. De combinatie van een single coil in de brug en een humbucker aan de hals werkt prima en zorgt er voor dat de gitaar een breed spectrum van genres aan kan. Wat moet je hier dan voor betalen? Wel, om exact te zijn: €845,- (adviesprijs inc. BTW). En voor deze prijs krijg je een van de vlotst spelende gitaren die we hier ooit in handen kregen, om van de klanken nog maar te zwijgen!

 

Conclusie 8,5/10

Het gebeurt niet dikwijls dat een merk een origineel ontwerp aanpakt en de originele fabrikant daar het nakijken in geeft. Toch doet LTD zo’n fantastische job met deze Ron Wood dat we ons beginnen afvragen of “dat andere grote merk” de kwaliteit van deze gitaar wel kan evenaren binnen deze prijsklasse. De bouw, de klanken, de bespeelbaarheid, … Ze horen allemaal thuis in een gitaar die je een heel stuk duurder zou verwachten! Misschien moeten ze bij LTD ook maar eens met Keith Richards praten…