aanmelden
Zoom B1Xon
Bass 01-10-2014
door:

MULTI-EFFECTS PROCESSOR

 


Deze Japanse firma bestaat al een tijdje, of toch sinds ik me mijn eerste muzikale stappen kan herinneren. Zoom is vooral gespecialiseerd in compacte audio- en video-opnameapparatuur, en gitaar- en baseffecten. En ze zijn goed bezig, gezien Zoom na al die jaren nog steeds toonaangevend is op deze markt. We krijgen een nieuw multi-effect voor bas in onze handen, de B1Xon. Dit is het grotere broertje van de B1on. Een vrij compact multi-effect pedaal met een opvallende look. Er valt veel te vertellen over de B1Xon, maar hier zullen we kort en bondig bespreken wat er zo interessant is aan dit multi-effect!
Allereerst werden de afmetingen vrij compact gehouden, zonder dat de B1Xon lijkt op speelgoed. Hij bevat maar liefst 100 voorgeprogrammeerde effecten die gebruiksklaar zijn en die je ook zelf kan aanpassen. Maar dat is nog niet alles, er zitten maar liefst 68 drumpatronen in verschillende stijlen in, waarmee je kan oefenen en waarvan je het tempo kan aanpassen. En dat is zeker niet alles! Verder is er een loopfunctie waarmee je dertig seconden kan opnemen en verschillende partijen kan overspelen. Om het verhaal af te maken, is er nog een ingebouwd chromatisch stemapparaat aanwezig.
Je hebt tien banken waar telkens per bank tien patches of effecten aanwezig zijn. Je kan vrij snel wisselen van banken door middel van twee pijltjesknoppen. De effecten kan je op- en neergaand switchen via de twee footswitches. De B1Xon is eigenlijk een virtuele pedalenbak. Wat dat juist wil zeggen? Je kan telkens vijf effecten na elkaar programmeren zoals je echte effectpedalen zou schikken in een pedalenbak. Dit heeft de benaming “effect-chain” meegekregen. Per Bank kan je twee effect-chains instellen, die je dan ook telkens kan switchen via twee andere pijltjesknoppen. Deze kan je op vlak van equalizing (bass, treble en presence) ook nog eens telkens apart regelen per effect. De naam van het effect kan je ook nog wijzigen. Klinkt misschien veel, maar in de praktijk is het heel overzichtelijk en eenvoudig te regelen. In de handleiding wordt alles duidelijk uitgelegd.
Dit maakt deze B1Xon vrij aantrekkelijk, omdat je per band eigenlijk een virtuele pedalenbak kan maken: bijvoorbeeld wah, filter en syntheffecten voor een discofunk bezetting. Distortion, fuzz, flanger voor een rockbezetting. Reverb, delay, chorus voor solo stukken. Kortom, je kan bij wijze van spreken in twintig verschillende bands spelen en voor iedere band specifiek effecten programmeren en opvragen.
De B1Xon heeft een volume/expressiepedaal dat de B1on niet heeft. De volumefunctie is handig om je bas geruisloos te switchen of gewoon te muten. Deze dient ook als expressie voor de filter/wah effecten (wah up en down). Dit pedaal kan je ook afstellen door middel van een schroef aan de zijkant, om het soepeler of stroever te bedienen met je voet. De drumloops maken van deze B1Xon ook een oefenpedaal waarbij je een koptelefoon kan aanschakelen om in alle rust te oefenen. Daarmee is er een AUX in voorzien om met externe audio mee te spelen, zonder de nachtrust van je buren te verbrodden. De loopfunctie is heel gemakkelijk te bedienen met de twee footswitches waarmee je heel handig de loop kan opnemen, starten, stoppen en uitwissen. Aan dertig seconden loopopname heb je al genoeg om leuke jams te maken.
Het pedaal kan gevoed worden met een standaard 9V adapter die niet meegeleverd is, maar er zitten wel batterijen bij. Deze gaan toch een lange tijd mee, gezien de B1Xon zo werd ontworpen dat hij zuinig omspringt met energie. Je kan de software van het pedaal updaten via een USB-aansluiting naar je computer.

 

 

Budget en Conclusie

Hoeveel kost dit “manusje van alles” je nu? Slechts €83,49 incl. BTW! Vergeleken met gelijkaardige multi-effect pedalen op de markt, is dit een spotprijs!
De sounds zijn geloofwaardig - en daar wringt meestal ook het schoentje bij multi- effecten. De eenvoudige bediening en de mogelijkheid om de B1Xon zo te programmeren alsof je een echte pedalenbak voor je hebt staan, doen je twijfelen om je pedalenbak effectief te ruilen voor dit multi-effect. De B1Xon is klein, compact en weegt bijna niets. Het enige minpuntje is dat je het multi-effect niet echt kan bypassen (uitschakelen) om een gewoon clean bassignaal te bekomen. Maar zeker de moeite waard om eens uit te testen, en voor dat budget scheur je je kleren zeker niet! Een aanrader.