aanmelden
Music Man Classic Sabre
Bass 30-10-2014
door:

BASS GUITAR

 


Music Man introduceren hoeft waarschijnlijk niet meer. Zo wordt hun StingRay model als een klassieker beschouwd. En hoeveel opnames bestaan er wel niet van bekende artiesten die schitteren met een Music Man basgitaar? Denk maar aan Chic’s discofunk of de cross-over funkrock van o.a. de Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine. Vooral in de jaren ‘90, gedurende mijn tienerjaren, waren er veel van mijn favoriete bassisten die speelden op een Music Man. Hun bassen hebben een eigen karakter en sound die verschillen van andere klassiekers, zoals de Fender Jazz Bass en Precision Bass. Vandaag kregen we een iets minder gekend model toegestuurd: de Classic Sabre.

 

Concept

De Classic Series is een heropwaardering van bepaalde modellen van Music Man, zo hebben we al eens de StingRay aan een test onderworpen. De bassen worden weer volledig origineel gemaakt zoals in de beginjaren, met features die door de jaren heen verdwenen waren, maar nu terug op deze instrumenten worden aangebracht. Je merkt meteen dat deze bassen worden opgetrokken uit zeer kwalitatief hout. De Sabre werd geïntroduceerd in 1978 en werd uit productie genomen in 1991. Dit is eigenlijk de StingRay, maar dan met twee pick-ups. Gelukkig hebben ze besloten om dit model terug uit te brengen! Een beetje geschiedenis komt terug!

BOUW

Qua afwerking is deze bas er eentje om je vingers van af te likken. Alles is foutloos en naadloos afgewerkt. De body is opgetrokken uit ash (essenhout), een vaak gebruikte houtsoort. Deze werd afgewerkt met een hoogwaardige grey metallic laklaag, met een mooie gloed alsof er licht op schijnt. De nek is van maple (esdoorn), en dan niet zo maar het eerste het beste hout! Er werd gebruik gemaakt van vogelesdoorn, ofte gemoesteerd esdoorn (bird’s eye maple). Er zitten prachtige tekeningen in het hout, die doen denken aan de ogen van een vogel, wat meteen de naam verklaart. Ook de nek kreeg een mooi glanzende, doorschijnende laklaag die de bas goed beschermt. De vingertoets is van rosewood (pallisander), eveneens een populaire houtsoort. Daarin heb je nog de keuze tussen palissander en esdoorn, als je dat wenst.
De nek werd met zes schroeven stevig bevestigd in de body, met als afwerking een metalen plaatje met het originele Music Man logo in verwerkt. De brug is de gekende Music Man brug zelf, met de aparte zadeltjes en - zoals bij de originele Music Man bassen uit de jaren 70 en 80 - ook voorzien van verstelbare dempertjes per snaar om een iets meer staccato en doffer basgeluid te verkrijgen. De twee pickups verbergen de magnetische polen. Ze zijn dus niet zichtbaar aan de oppervlakte zoals bij de StingRay. De nek pickup heeft 16 polen, 2 x 2 polen per snaar, dus 4 polen en 8 polen bij de brug pick-up, 1 x 2 polen per snaar zoals een gebruikelijke Music Man humbucker pickup. Deze pickups kan je bedienen met een 5-weg switch waarbij je verschillende configuraties van de polen van beide pickups kan maken. Geen standaard balansknop dus tussen beide pick-ups.
Er is een zwarte slagplaat, kenmerkend voor Music Man, die redelijk centraal zit in het midden van de body. Aan de voorzijde heb je dan nog een metalen jackplate waaronder de elektronica zit van de 2-bands equalizer. De stemsleutels zijn standaard en zijn van Schaller, een gekende Duitse hardwarefabrikant die staat voor precisie en betrouwbaarheid. Ook op iedere stemsleutel werd het originele Music Man logo aangebracht. Aan de achterzijde van de body vind je nog een metalen plaatje waarachter een batterij verscholen zit die de elektronica voedt.

Handleiding/toebehoren

Je krijgt allerlei leuke benodigdheden bij deze basgitaar. Ten eerste is er de oerdegelijke koffer die SKB speciaal heeft gemaakt met het logo van Music Man en de naam van de serie erop. Dit zijn sterke koffers waarbij ik zelf uit ondervinding spreek dat ze onverslijtbaar zijn en een goede bescherming vormen voor je bas. In de koffer zit nog een mysterieuze bruine enveloppe die enkele schoonmaakdoekjes bevat om o.a. de snaren en body op te poetsen, en nog wat mooie Music Man stickers. Verder is er een handleiding met een verduidelijking van de regelmogelijkheden, de 5-weg switch en welke pickup configuraties je ermee bedient. Ook meegeleverd: sleutels om je koffer op slot te doen en inbussleutels om je bas af te stellen. We worden verwend!

 

REGELMOGELIJKHEDEN

Zoals eerder vermeld is deze bas actief. Er is een volumeknop om het uitgaand signaal te regelen. Daarnaast heb je de gekende 2-bands equalizer van Music Man: BASS en TREBLE. Een eerder sobere equalizing voor een actieve bas, maar één die wel veel verschil maakt wanneer je iets bijstelt. En hier begint het feestje, gezien de Sabre qua regelmogelijkheden iets verder gaat dan de StingRay, dankzij de 5-weg switch om de verschillende pickupconfiguraties te bedienen. In stand 1 heb je de beide coils van de nek pickup. Stand 2 geeft je enkel de achterste coil van de nek pickup. Stand 3 geeft je alle coils van beide pickups, dus alles voluit. Dit is mijn favoriete stand. Stand 4 geeft je de achterste coils van de nek pickup en alle coils van de brug pickup. En de laatste stand, hoe kan het ook anders, geeft je alle coils van de brug pickup. Een 5-weg switch komt niet zo vaak voorbij basgitaren, maar bij dit model is het de ultieme tool om veel klankmogelijkheden te bieden.

 

SOUND

Qua klankmogelijkheden vind ik deze bas de meest complete binnen het Music Man gamma. Waar de StingRay reeks zich beperkt tot de gekende, agressieve en knetterende brugsound, gaat deze Sabre nog wat verder. Dankzij de twee humbucker pickups en de 5-weg switch heb je eigenlijk al vijf verschillende sounds zonder iets aan je equalizing te veranderen.
Stand 1, die de volledige nek pickup activeert, zorgt voor die dreunende diepe bassound die geschikt is voor dub, reggae en old school rock. Stand 2 is gelijkaardig, maar heeft meer weg van de echte Precision Bass sound, en klinkt ook helderder dan stand 1 doordat enkel de achterste coil van de nek pickup wordt geactiveerd. Stand 3, mijn favoriet, is perfect voor slapwerk: je hebt al het karakter van de brug humbucker pickup, maar dan nog iets voller dankzij de nek pickup. Ook fingerstyle klinkt hij lekker. Stand 4 is dan ook weer gelijkaardig aan stand 3, maar dan ook weer iets meer helder. Stand 5 tenslotte, geeft je de volledige humbucker brug sound waar Music Man voor bekend staat. Lekker stout en knorrend! De 5-weg switch zorgt zo voor een breed klankenpalet dat je dan eigenlijk nog met de 2-bands equalizing kan fijnstellen. Een uiterst veelzijdige bas die je zowel een zachtaardige als een agressieve, bijtende klank kan geven. De sound van de Classic Sabre kon mij bekoren - top!

 

SPEELCOMFORT

Bij het spelen van de eerste noot merk je dat deze bas reeds volledig werd afgeregeld in de fabriek. De actie staat op zijn laagst zonder teveel geknetter van de frets, en alles staat al goed gestemd. De nek ziet er op het eerste zicht wat dik uit en heeft meer weg van de D-shape nekken zoals bij oude Fenders, maar laat zich toch heel soepel bespelen. Dit komt ook dankzij de glossy laklaag op de achterzijde van de nek, zodat je je duim makkelijk over de nek kan laten glijden. De snaarafstand is standaard 19mm, wat ideaal is voor zowel fingerstyle en slappen en spelen met plectrum. De twee humbucker pickups geven ook veel steun voor het plaatsen van de duim van je aanslaghand. Op vlak van bespeelbaarheid heb ik niets aan te merken. Alleen zijn de snaren - voor mij persoonlijk - wat dik. Dit hoeft voor de meesten echter geen probleem te zijn, gezien ze de standaard dikte van 045-065-085-105 hebben. Ikzelf speel gewoon al jaren met een iets fijnere snaardikte van 040-060-080-100. Dat is dus puur persoonlijke voorkeur!

 

BUDGET

Wat kost deze schoonheid? Hou je goed vast... Voor € 2950 (bruto adviesprijs) is deze bas de jouwe. Niet bepaald goedkoop, maar zeker en vast een terechte prijs voor een bas die volledig in de originele werkplaats van Music Man werd vervaardigd. De foutloze afwerking is in deze prijsklasse vanzelfsprekend. De prijs zorgt er wel voor dat je zeker van je stuk moeten zijn bij het aankopen. Maar wees gerust, dit is een bas die je levenslang zal houden en blijven bespelen.

 

CONCLUSIE

We mogen ons gelukkig prijzen dat deze reeks opnieuw wordt uitgebracht door Music Man. De Classic Sabre is dankzij de uitgebreide  regelmogelijkheden een zeer complete bas, hoewel het als bassist even wennen is aan de 5-weg switch die meer gebruikt wordt bij gitaren. Op de afwerking valt niets aan te merken, en het gebruik van hoogwaardige houtsoorten en hardware zorgt ervoor dat deze bas thuishoort tussen de betere custom basgitaren die je je aanschaft voor het leven. Is het niet ieders droom om ooit eens zo’n bas in z’n collectie te hebben? Of je moet het type zijn dat tijdens een optreden graag met z’n bas staat rond te zwaaien, om hem dan gebroken terug te vinden achter het podium...
De Classic Sabre is een zaligheid om op te spelen en naar te kijken. Maar laten we terugkeren naar de realiteit: eventjes sparen en misschien zie jij jezelf binnenkort schitteren met deze fantastische bas. Hij is het geld zeker en vast waard!