aanmelden
LTD Stream-204
Bass 23-12-2014
door:

BASS GUITAR

 


Het blijft maar bassen regenen bij LTD. Voor de vorige review van dit merk belandde hun nieuwe vlaggenschip, de RB-1005, op mijn bureau. Deze keer testen we een bas die waarschijnlijk de meer extravagante rockers zal aanspreken. De Stream-204 heeft een eigenzinnige vorm die mij doet denken aan een legendarisch model (waarover je hieronder meer leest), maar dan met mooiere contouren en aangepast aan de moderne normen van vandaag.

 

Concept

De LTD Stream serie is gebaseerd op de iets duurdere ESP Stream basgitaren. De LTD Stream is wat voordeliger voor je portemonnee, maar toch werd er op de afwerking en kwaliteit niet veel ingeboet. Niet iedereen heeft altijd een groot budget om te spenderen, en met deze LTD Stream krijg je de kans om een gestripte versie van de ESP Stream te kopen!

 


BOUW

Toen ik deze bas voor het eerst zag, wist ik meteen op welk model men zich heeft gebaseerd. De Stream-204 doet me denken aan de Gibson Thunderbird, maar dan minder hoekig, met veel meer afrondingen. Deze Stream is er eigenlijk een moderne versie van. De body heeft dezelfde eigenzinnige vorm als die van de ESP Stream en bestaat uit één stuk mahonie. Aan de bovenzijde is langs de randen een gedeelte weggefreesd. Mooi detail! Aan de rechterzijde bovenaan werd een handige cutaway aangebracht om de hoge frets gemakkelijk te bereiken.
Tussen de nek en de eerste pick-up werd een zwarte slagplaat aangebracht. De pick-up configuratie bestaat uit twee soapbar pick-ups, ontworpen door ESP. De hardware is chromekleurig en komt eveneens van ESP zelf. De standaard brug beschikt over vier aparte zadeltjes die je op veel basgitaren terugvindt. Verder hebben we twee gewone regelknoppen en een gestapelde knop voor de toonregeling. Aan de achterzijde van de body vinden we het plaatje waarachter de elektronica zich schuilhoudt, en een kleiner plaatje dat de 9V batterij afschermt. De Stream-204 is dus voorzien van actieve elektronica. De nek bestaat uit één stuk esdoorn en is met vijf schroeven stevig bevestigd aan de body. Het geheel van body en nek is ondergedompeld in een mooi afgewerkte Tobacco Sunburst laklaag. De toets van rosewood heeft mooie parelmoeren blockinlays. Ook op het fretwerk is niets aan te merken.
De kop zet de trend van de eigenzinnige look verder en heeft drie stemsleutels aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde. Die zijn ook van eigen makelij (ESP) en functioneren naar behoren. De grillige vorm van de bas werd eveneens doorgetrokken in het design van het beschermplaatje van de truss rod. Verder weegt deze bas erg weinig, vooral de body voelt licht aan.
De Stream-204 is op het eerste zicht een zeer eenvoudige bas die toch heel wat details bevat en mooi is afgewerkt. Wil je meer toeters en bellen, dan moet je naar de originele ESP Stream grijpen...

 

Toebehoren

In de doos zitten enkele inbussleutels om de bas af te stellen. Verder heeft de Stream-204 geen standaard bodyvorm en zal dit model dus niet in iedere kist of draagtas passen. Wel kan je bij LTD optioneel een op maat gemaakte kist voor deze bas aankopen. Maar ik heb toch eens getest of hij in mijn gewone draagtas past en dat was geen probleem! Dit komt doordat de uitstekende delen van de body toch mooi afgerond zijn. Misschien kan je dan zelf eens checken of de bas in je eigen draagtas past.

 

REGELMOGELIJKHEDEN

Qua regelmogelijkheden hebben we een 2-bands equalizing die actief gevoed wordt. We hebben Bass voor de lage tonen en Treble voor de hoge tonen. De gestapelde knop heeft onderaan het gedeelte voor Bass en bovenaan Treble. Dit is een eenvoudige maar effectieve toonregeling. Een teveel aan verschillende regelmogelijkheden voor de toon zorgt immers voor veel meer werk om de juiste sound te vinden. Ik zag onlangs op Facebook nog een bas passeren met maar liefst 32 regelmogelijkheden. Daar heb je een enorm uitgebreide handleiding voor nodig. In dit geval siert eenvoud. Tenslotte beschikt de Stream-204 nog over een knop voor het volume en een balansknop om de twee pick-ups af te stemmen. Deze heeft in het midden een klikstand, waarmee wordt aangegeven dat beide pick-ups ten volle worden benut.

 

 

SOUND

Dankzij de actieve elektronica bekomen we een stevige sound die goed uit je speakers knalt. Het is een zeer punchy klank die zowel helder als diep gaat. Een klank die zeker bassisten zal aanspreken die zich vooral bezighouden met het stevige rockwerk. Maar ook voor funk en slappen klinkt hij eigenlijk heel goed. Wanneer je de brug pick-up meer opendraait, bekom je die typische lekker knorrende sound. Wanneer je hem in het midden zet, krijg je het beste van beide pick-ups: een leuke klank om te slappen of om met plectrum te werken. De voorste pick-up zorgt dan weer meer voor die dreunende en diepe sound die vooral geschikt is voor motown, hardrock, etc. Kortom, met deze sound kan je veel richtingen uit en hoef je je niet te beperken tot één genre.
Dankzij de 2-bands equalizing kan je de klank nog verder finetunen, zodat je zowel een heel zachte en diepe klank, als een snijdende, agressieve klank kan uit deze bas kan toveren. Het had wel leuk geweest, mocht deze bas uitgerust zijn met een actief/passieve switch. Die kom je soms wel eens tegen op bepaalde actieve bassen, maar bij deze bas hoeft het niet per se - het voelt zeker niet aan als een gemis.

 

BESPEELBAARHEID

Hier stoot ik toch op een leuke verrassing. Hoewel de look van de bas niet meteen uitnodigde tot slappen, heb ik mij hier toch eens aan gewaagd. En dan kwam dat linker uitstekende gedeelte van de body opeens goed van pas! Ik kan er mijn elleboog goed op laten steunen, zodat het eigenlijk heel comfortabel slappen was. Geen idee of dit de bedoeling was, maar het is toch leuk om weten dat die uitstulping niet enkel bijdraagt aan de eigenzinnige look van de body, maar ook aan handiger slappen. Verder blijft de bas heel goed in balans hangen, en dit zelfs mooi in een hoek van 30° graden, wat ideaal is om te spelen in een goeie houding. Het zorgt ervoor dat je moeiteloos zowel de hoogste als de laagste frets bereikt. De bas is meteen speelklaar, de actie staat op een goede hoogte, maar mag voor mij persoonlijk nog iets lager.

 

BUDGET

De bruto adviesprijs van de Stream-204 is €664,29. Let op, dit is gewoon een adviesprijs. Heb hem online gevonden voor minder geld, iets wat winkeliers altijd doen is er een percentage van af doen van die adviesprijs. Mijn mening? Dit is weinig geld voor een bas die heel goed afgewerkt is en veel mogelijkheden heeft qua sound.

 

CONCLUSIE

Hoewel we al op voorhand aan de look konden zien dat dit een eigenzinnige bas is, werd ik er toch nog aardig door verrast. De LTD Stream-204 doet me wat denken aan de Gibson Thunderbird, een model dat ondertussen een klassieker is voor rockbassisten. Laat ons zeggen dat de Stream er een soort van geüpdatete versie van is. Toch is deze LTD niet enkel geschikt voor rock, hij kan ook perfect andere genres aan. Dankzij de actieve elektronica en pick-ups krijg je toch een vrij breed klankenpallet: van diepe, dreunende reggae tot trash en death metal - en alles wat daartussen zit.
Qua afwerking is er niets aan te merken. De bas kreeg mooie contouren en is vrij licht van gewicht. Enkel een actief/passief switch zou nog de kers op de taart geweest zijn. Die zit trouwens wel op de ESP Stream, de duurdere variant van deze basgitaar. De prijs van de LTD Stream is eigenlijk maar een fractie van wat je betaalt voor het model van ESP. Maar wie weet start je met deze LTD en schaf je je een paar jaar later de ESP versie aan - wie weet?
De Stream-204 is een bas die me zeker kon bekoren qua sound en bespeelbaarheid. De look is dan weer een kwestie van persoonlijke smaak: you either love it or hate it. Opvallen doet deze bas alleszins!