aanmelden
ESP LTD Pancho Tomaselli PT-4
bass guitar
Bass 20-01-2016
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 322, februari 2016
door: Stijn Deldaele

Stijn Deldaele

 

 

Pancho Tomaselli doet je misschien niet meteen een belletje rinkelen maar als we vernoemen dat hij speelt bij funklegende WAR en vervanger is van Rocco Prestia bij Tower of Power, zal je snel duidelijk zijn dat deze man een respectabele funkbassist is. En dat is wat deze bas ook is, een echt funkmonster qua sound en bespeelbaarheid.


Op het eerste zicht zou je denken niet nieuws onder de zon en dat deze bas een zoveelste kopie is van een Fender model, maar niets is minder waar. Als we een kijkje dichterbij nemen zien we dat deze bas leuke verrassingen in petto heeft. Dit is al de tweede versie van Pancho Tomaselli’s signature model bij ESP. De vorige versie had EMG pick-ups en elektronica. Die zijn nu vervangen door Aguilar pick-ups en elektronica. Of dit een verbetering is laat ik in het midden want iedere fabrikant heeft zijn eigen specifieke karakteristieken, afhankelijk van de smaak van de bassist.

 

Pick-ups
De pick-up configuratie van Aguilar bestaat uit een P-J setting of een nek split coil precision pick-up en een bridge jazzbass singlecoil pick-up. De bridge jazzbass pick-up is hum cancelling waarbij dus de gekende hum of brom van gewone single-coil pick-ups niet aanwezig is. Bijzonder is dat de precision pick-up in reversed positie staat. De split coil pick-up voor de E- en A-snaar staat meer naar de brug gepositioneerd en die van de D- en G-snaar meer naar de nek. Dus omgekeerd dan een standaard precision pick-up configuratie. Dit resulteert in een moderner geluid waardoor de E- en A-snaar strakker en briljanter klinken en de D- en G-snaar iets warmer en minder uitspringen bij het slappen. Dit kwam vaak voor bij vele moderne basgitaren rond eind jaren 80, begin jaren 90 en nu terug weer de kop opsteekt.

 

Body

Verder is de body opgetrokken uit swamp ash, een veel gebruikte houtsoort bij de betere basgitaren en gekend voor zijn transparante klankkleur. De body is gelakt met een doorschijnende black aqua laklaag waardoor je de houtnerven nog mooi ziet. De cutaway’s zijn iets spitsiger dan een standaard jazzbass. Alsook de slagplaat heeft een vrij spitsige vorm, wat het modern ontwerp vervolmaakt. De hals is opgetrokken uit één stuk maple die niet afgewerkt is met lak, maar met olie. Sommige bassisten hebben dat liever qua feel om te spelen. De toets is van ebony die vooral bij fretloze instrumenten wordt gebruikt. Ebony staat gekend voor zijn hardheid en duurzaamheid en de mooie zwarte kleur, maar tegenwoordig wordt het moeilijker om een mooi stuk zwarte ebony te vinden. Daarmee dat je soms verkleuringen vindt in ebony toetsen. Deze bas heeft vrijwel nog een mooie zwarte ebony toets wat de waarde wel doet stijgen van deze bas.

Brug
De brug is ook een nieuwigheid in de wereld van de basgitaar; de babicz full contact brug; een systeem waarbij de zadeltjes van de snaren volledig contact heeft met de brugplaat wat resulteert in verbeterde overbrenging van de snaarvibraties op het hout. Deze heeft ook een string thru body toepassing waardoor we nog een betere sustain verkrijgen. Verder is de hardware van ESP zelf zoals de stemsleutels. De bas hangt goed in balans als je rechtstaand speelt met een strap alsook zittend.

Equalizer
De Aguilar OPB 2 band equalizer heeft je met de standaard regelmogelijkheden een ruim klankpallet waardoor deze bas kan functioneren in zowel agressieve speelstijlen als de zachtere stijlen. De regelmogelijkheden bestaan uit volume, balansknop om de nek en brug pick-ups op mekaar af te stemmen en een opeengestapelde treble en bass knop. Een actief/passief switch is spijtig genoeg niet aanwezig, en zou wel de kers op de taart geweest zijn. De babicz brug zorgt ervoor dat de snaren vrij strak aanvoelen en weinig weerstand geven wat snelheid ten goede komt. Hij laat zich dan ook vlot bespelen met de vingers, als slap en met een plectrum.


Conclusie

De sound kan je omschrijven als strak, clean maar met een lekkere knor. Je merkt dus alvast dat deze bas mij kon bekoren. De prijs die je moet neertellen voor deze mooie bas is € 1665,- Niet meteen een instapprijs maar wel gerechtvaardigd als je de afwerking en features bekijkt.