aanmelden
Genio & Easy-Lift, Easy-Tilt
Keyboard Instruments 07-10-2013
door:

SILENT PIANO MODULE & GRAND PIANO APPARATUS

 

In deze editie zal je geen piano of keyboard review aantreffen! We gaan het ditmaal hebben over enkele zaken die weliswaar te maken hebben met de piano in de brede zin van het woord. De systemen die we zullen bespreken, worden aangeboden door groothandelszaak Taffijn Piano Supply. Gevestigd in het wondermooie Gooik en gerund door gepassioneerde mensen waarbij de kennis van vader op zoon werd overgedragen. Taffijn kan werkelijk alles voorzien wat ook maar in de verste verte te maken heeft met piano’s: van piano-onderdelen tot snaren en zelfs nieuwe of tweedehands piano’s. In dit artikel bespreken we drie systemen die enorm interessant kunnen zijn voor ons, pianisten!

 

GENIO Silent Piano System

Het Genio Silent Piano systeem zorgt ervoor dat je in alle rust akoestische piano kan spelen zonder andere mensen te ‘storen’. Zoals de naam het zelf aangeeft, zorgt het systeem ervoor dat de piano bespeelbaar blijft maar dan zonder ‘klank’ voor de omstaanders. Je hoort wat je speelt via een hoofdtelefoon.

De module die je moet laten inbouwen, bevat heel wat hoogstaande technologie en in totaal 384MB aan klanken - in totaal 16 Pre-sets, 16 User-sets, 128 klanken en 61 drumklanken. De module is voorzien van een 128-stemmige polyfonie, wat zeker en vast voldoende is om de meest complexe muziekstukken te vertolken. Een leuke mogelijkheid is het opnemen van hetgeen je speelt en het naderhand terug afspelen om de puntjes op de i te zetten. Er kunnen maximaal 30.000 noten intern opgeslagen worden, maar je kan eveneens via MIDI/USB opnemen op bijvoorbeeld een externe computer. Het Genio systeem bevat ook nog eens een heel gamma aan demo songs en heeft een metronoomfunctie, wat het ideaal maakt om je eigen spel in goede banen te leiden. De afmetingen zijn 121mm x 18mm x 67mm en het geheel wordt gemonteerd onder het klavier. De module heeft twee hoofdtelefoonaansluitingen, waardoor het systeem ook geschikt is voor gebruik door bijvoorbeeld leraar en leerling. De hoofdtelefoons kunnen handig opgehangen worden aan een uitschuifbaar haakje aan de module. Wees voorzichtig met het volume: zet dit nooit volledig open! Niet alleen om gehoorschade te voorkomen, maar zo bekom je ook nog eens de mooiste geluidskwaliteit. De klank zal je werkelijk verbazen! Het is ook een ware verademing dat je toch een echte piano onder je vingers voelt, met als enige verschil dat je de klanken enkel via je hoofdtelefoon hoort. Eens het systeem is ingebouwd, is het nauwelijks zichtbaar, waardoor het dus geen afbreuk doet aan de uitstraling van de piano!

Let wel, indien je je piano wil uitrusten met het Genio systeem, moet dit gebeuren in een piano- atelier. Door middel van een stoprail wordt ervoor gezorgd dat de hamerkoppen de snaren niet kunnen raken. De klank/aanslag wordt dan geregistreerd door ingebouwde sensoren onder de toetsen. Dit wordt dan via de module vertaald naar je hoofdtelefoon. De richtprijs voor de installatie en de module is €1800 voor een buffetpiano en €2200 voor een vleugelpiano. Het systeem is compatibel met ongeveer 95% van alle bestaande pianomerken en is beschikbaar voor zowel vleugelpiano’s als buffetpiano’s!

 

EASY-LIFT

Een opmerkelijk hulpmiddel dat Taffijn in aanbieding heeft, is het zogenaamde Easy-Lift systeem. Het zorgt ervoor dat je het toch vaak vrij zware bovenblad van een vleugelpiano zonder enige moeite kan openen en sluiten. Door middel van een hydraulisch systeem kan je deze handelingen zelfs met één vinger uitoefenen. Voor een goede werking en installatie van het Easy-Lift systeem moet er wel een vakman aan te pas komen. Dit om te voorkomen dat er beschadiging aan de vleugel zou optreden na gebruik van het systeem.

Toegegeven, eerst stond ik er vrij sceptisch tegenover. Maar wanneer je het systeem met eigen ogen ziet en gebruikt, begrijp je haast niet waarom het niet reeds langer op de markt is en nog niet standaard op iedere vleugelpiano wordt ingebouwd. Geloof het of niet, maar ik maak me sterk dat het systeem binnen dit en een paar jaar een gevestigde waarde wordt en volledig ingeburgerd zal zijn!

De prijs van het Easy-Lift systeem bedraagt €545. Voor vleugels boven de 2,20m is dat €685, omdat er dan twee geplaatst moeten worden.

 

EASY-TILT

Het Easy-Tilt systeem is eerder voor piano-handelaars bestemd die vaak vleugelpiano’s moeten verplaatsen, vervoeren of verhuizen. Het is een ingenieus systeem dat toelaat om zeer eenvoudig een vleugelpiano te kantelen. Met dit hulpmiddel is het zelfs mogelijk om helemaal op je eentje, zonder de hulp van anderen, een vleugelpiano te kantelen. De Easy-Tilt moet geplaatst worden op de plaats van de lier. Je kan er alle bouten bij aankopen om het systeem te kunnen gebruiken op elk merk van vleugelpiano’s. Op de website van Taffijn ( www.taffijn.be) kan je een filmpje bekijken waarin duidelijk wordt gedemonstreerd hoe het systeem juist werkt. De prijs van het Easy-Tilt systeem krijg je op aanvraag