aanmelden
Casio Privia Pro PX-5S
Keyboard Instruments 29-11-2013
door:

STAGE PIANO

 

Het aanbod van de zogenaamde stage- piano’s is vandaag de dag ongelooflijk aan het boomen. Ieder zichzelf respecterend pianomerk is al sinds een tijdje mee op de kar gesprongen om de vraag bij te houden. Op zich een goede evolutie, wat duidelijk aangeeft dat er ook veel meer live opgetreden wordt. Tijdens de ontwikkeling van deze piano’s moet er aan een aantal specifieke zaken gedacht worden, zodat de noemer stage-piano werkelijk kan toegepast worden. Een muzikant die live speelt heeft andere noden en verwachtingen dan een hobby-muzikant die zijn piano enkel om de paar weken gebruikt. Er staat een nieuwe review voor de deur en niet zomaar eentje: De Casio Privia Pro PX-5S!

 

Algemeen

Casio! We moeten toegeven dat wanneer we deze naam horen, we onbewust misschien wel een verkeerd ‘oordeel’ vellen. Casio, is dat niet dat merk van die speelgoed keyboardjes, die iedereen als kind wel eens in zijn of haar handen heeft gehad? Casio, zijn dat niet die rekenmachientjes? Kortom, het algemeen beeld is bij de meeste mensen nog steeds van die aard en dat is onterecht! We mogen de invloed van Casio op de huidige technologie echt niet onderschatten! Nog steeds is het een bedrijf dat een enorme omzet draait en dus de nodige investeringen met bijhorende vernieuwingen kan doorvoeren. Het is duidelijk dat Casio zich in het instrumentenland wilt profileren als een professionele leverancier!
 

 

Bouw

De PX-5S springt meteen in het oog door het niet alledaagse design en zijn toch wel opmerkelijke afmetingen. De piano is vervaardigd uit een stevig plastic materiaal en de hoofdkleuren zijn zwart en wit, met hier en daar een blauwig accentje. Het model heeft een frisse uitstraling en ziet er toch stevig uit, alsof het wel tegen wat stootjes kan! De afmetingen zijn zoals reeds gezegd verbazingwekkend: 1322mm x 285mm x 135mm. Je kan de piano werkelijk onder één arm pakken en even verplaatsen, mede dankzij het feit dat het geheel amper 11kg weegt. Voilà, het is eruit, u leest het goed: 11 kilogram! We hoeven het hopelijk niet nog eens te herhalen dat dit voor een stage-piano echt wel heel licht is. Casio weet natuurlijk dat het gewicht een van de stokpaardjes is van veel rondtourende muzikanten.
In het midden van de Casio PX-5S vinden we een vrij klein LCD schermpje terug met daarrond gecentreerd de besturingsknoppen die ervoor zorgen dat de piano zo goed en snel mogelijk kan bestuurd worden. Aan de linkerkant vinden we een controlegedeelte terug met een modulation en pitch-bend wiel en zes faders en vier draaiknoppen, allemaal afzonderlijk in te stellen naar de gewenste functie. Aan de rechterkant vinden we een gedeelte terug met een ietwat rubberachtige antislip laag, perfect om bijvoorbeeld je iPad of andere zaken op te leggen. Leuke verrassing is dat zich hieronder een batterij-compartiment bevindt, waardoor het mogelijk is om de Casio PX-5S werkelijk overal te gebruiken, ook op plaatsen waar er geen netstroom aanwezig is. Ook leuk is het feit dat de batterijen het overnemen van de netstroom, bijvoorbeeld wanneer tijdens een optreden per ongeluk de stroomtoevoer wegvalt.
Wat eveneens meteen opvalt, is de USB-poort ter hoogte van de C5 noot, welke het mogelijk maakt om hetgeen je speelt onmiddellijk op te nemen in WAV-formaat. Via USB kan je ook files laten afspelen, zodat je perfect kan meespelen met je favoriete songs of deuntjes.
Het klavier bestaat uit 88 toetsen met een zogenaamde nieuwe ‘Tri-sensor II’ hamermechaniek en Ivory Touch met generfde structuur. Dit voelt allemaal lekker aan onder de vingers, al is het in het begin toch even wennen. Je blijft wel voelen dat je een digitale piano aan het bespelen bent, maar de piano doet wel perfect de zaken die je wilt en verwacht. Alle speelstijlen zijn mogelijk en je moet niet bang zijn dat je door gladheid van de toetsen zou schuiven, vermits de Ivory Touch een zweetabsorberend laagje voorziet op de toets.
De Casio PX-5S wordt geleverd met een aantal handleidingen in verschillende talen, maar niet in het Nederlands. Verder vinden we ook een pedaal terug, namelijk de SP-3. Ik moet wel zeggen dat dit geen pedaal is voor een goede stage-piano, zo kan je er bijvoorbeeld geen zogenaamde half-pedaal techniek mee gebruiken. Toch wel een beetje spijtig…
 


Mogelijkheden

De Casio PX-5S heeft in totaal 340 voorgeprogrammeerde klanken in zich en men kan nog eens 220 zogenaamde user presets maken. Daarenboven komt Casio regelmatig op de proppen met aangepaste nieuwe sound libraries die je eenvoudig kan overzetten via USB. Niet alleen keuze genoeg, maar deze klanken mogen genieten van een 256-stemmige(!) polyfonie, wat echt ongezien is in het stagepiano-wereldje. De klanken worden opgewekt door het Multi-Dimensional Morphing Air systeem.
Natuurlijk is het mogelijk om alles nog fine te tunen naar eigen smaak, en dit op een zeer gebruiksvriendelijke en snelle manier. Deels door de faders en draaiknoppen op het linkse gedeelte van de stagepiano en deels door nog een beetje in het besturingsmenu te neuzen. Vleugelklepsimulatie, demperresonantie, hamerrespons, snaarresonantie en nog veel meer. Ook mogen we de verschillende effecten niet vergeten, waaronder reverb, delay, chorus, etc. Het kan allemaal!
Zoals eerder gezegd, kan je heel eenvoudig hetgeen je speelt in WAV-formaat opnemen via USB, en dit met een beperking van 25 minuten per opnamesessie/song en 100 songs in totaal. Verder kan je ook audio terug afspelen via USB, maar dan moet het wel in WAV-formaat zijn. Ideaal om mee te spelen met je favoriete muziek. Let wel: er zijn geen ingebouwde speakers aanwezig op de PX-5S, waardoor je hem moet aansluiten op een externe geluidsversterker, of moet luisteren via één van de twee hoofdtelefoonaansluitingen.
Je kan het klavier in verdelen in vier zones en iedere zone apart toewijzen en bedienen. Als je dan uitrekent dat je zes layers kan maken per klank (wat we ook kennen als de hex-layerklanken uit de Casio XW-P1 synth), dan staat er echt wel iets heel knap en sterk voor ons. De Stage setups, een soort van performance preset, kunnen in totaal twee hex-layers en twee aparte layers bevatten, wat resulteert in een 14-layer klank! Verder krijg je de mogelijkheid om te spelen met een arpeggiator, met een keuze uit 100 presets en 100 vrije presets die je zelf kan aanvullen, en de phrase sequencer je kan kiezen uit 1000 stuks.
Bovenop de Casio PX-5S staat duidelijk aangeduid waar alle aansluitingen zich bevinden, zodat je niet achter de piano moet kruipen om te zien of alles wel juist is aangesloten. Van links naar rechts zitten volgende aansluitingen: AUDIO IN mini jack (handig om bijvoorbeeld een externe geluidsbron aan te sluiten), PHONES jack x2, LINE IN (L/MONO en R), DC 12V, LINE OUT (L/MONO en R), MIDI (IN en OUT/THRU), PEDAL jacks x2 en USB to host.
Ook leuk is dat je een pedaal kan aansluiten, om het dan te gebruiken als envelope-response pedaal. Perfect om bijvoorbeeld de typische wah wah klanken tot in de puntjes te kunnen bedienen en spelen. Oh en natuurlijk mag je niet vergeten dat het mogelijk is om een iPad aan te sluiten op de PX-5S! Dan kan je de piano besturen vanop je iPad en zo dus gebruik maken van een groter en overzichtelijker scherm.
 


Respons & klank

Na een tijdje gespeeld te hebben met de Casio PX-5S, merk je dat hij een vertrouwd gevoel geeft. Je hebt toch een knap ding onder je vingers en dat merk je wanneer je allerhande speelstijlen uitprobeert. Dit is nu net de kracht van een goede stagepiano!
De klanken die in de piano opgeslagen zitten, zijn onderverdeeld in acht categorieën, nl. PIANO, ELEC PIANO, ORGAN, STRINGS/BRASS, GUITAR/BASS, SYNTH/VARIOUS, DRUMS en HEX LAYER. De klank die je te horen krijgt wanneer je de Casio voor het eerst opstart, is de 0-0 Concert Grand. Deze moet je meteen overtuigen door z’n toch wel opmerkelijk klankspectrum. Hij klinkt wonderwel zeer overtuigend en er zijn geen zware mankementen aan de klank. Er is duidelijk heel wat werk in gestoken, wat ook niet abnormaal is, vermits de basisklank (de piano) eigenlijk iedereen meteen moet kunnen overtuigen.
De orgelklanken kunnen spijtig genoeg niet mee genieten van alle lof, want hier is toch nog wel wat werk aan de winkel. De samples zijn niet goed genoeg, zeker wanneer we ze vergelijken met de mooie piano- en elektrische piano klanken. De rotary simulatie is ook niet helemaal wat hij moet zijn. De laatste tijd zijn we op vlak van orgelsimulaties zo hard verwend door andere merken, dat de lat hier enorm hoog ligt. Hier moet dan toch een tandje worden bijgestoken...
De elektrische piano’s, zoals de gekende Wurlitzer en Fender Rhodes, klinken dan weer lekker warm en diep en moeten zeker en vast niet onderdoen voor de concurrentie. Wanneer je de klanken gaat combineren met de waaier aan effecten, kan je echt ongelooflijke pareltjes creëren. De clavinetklanken zijn eveneens zeer te smaken, zeker wanneer je ze toepast met een aangesloten pedaal. Op die manier kan je het wahwah effect perfect tweaken en gebruiken.
De andere klanken zijn enorm divers en zoals bij alle stagepiano’s is de ene klank al wat beter dan de andere. Het voordeel is tegenwoordig wel dat alles valt aan te passen tot op het bot. Ben je niet zo tevreden over een bepaalde klank, dan kan je op 1-2-3 de klank naar eigen believen tweaken!

 

Budget

Het beste houden we tot het laatste… De Casio PX-5S is zeer zeer zeer scherp geprijsd en kan je vinden voor slechts €1099 (incl. BTW)!!!

Besluit

De PX-5S is duidelijk het paradepaardje van Casio en heeft heel wat in zich, zéker wanneer je de uiterst waanzinnige prijs in beschouwing neemt. Dit is gewoonweg ongezien… Als je dan ook nog eens kijkt naar het gewicht van amper 11kg, besef je dat dit toch een zeer straffe zet is van Casio. Het kan natuurlijk niet volledig perfect zijn en we hebben hier en daar enkele opmerkingen, maar over het algemeen is dit een heel degelijke stage-piano, zeker op vlak van prijs-kwaliteitverhouding. Dit alles is niet onopgemerkt voorbijgegaan op de NAMM eerder dit jaar, waar de PX-5S een award in de wacht sleepte!