aanmelden
Casio CTK-4400
Keyboard Instruments 01-10-2014
door:

KEYBOARD

 

Casio maakt uurwerken, rekenmachines, piano’s en andere elektronische toestellen. Maar op het vlak van de kleine klaviertjes of “keyboards” heeft Casio al lang een stevige reputatie opgebouwd. Ter herinnering, hun eerste keyboard, de CT-201 dateert van 1980! Maar in een wereld die constant evolueert is de concurrentie moordend, je moet dus steeds innoveren, en steeds competitieve prijzen hanteren. Op dit laatste punt weet Casio van wanten, dat zul je straks in het stukje Budget lezen. Voor wat betreft het innovatieve, laten we samen één van de meest recente modellen ontdekken.

 

BOUW

 


De CTK-4400 heeft een klavier met 61 aanslaggevoelige toetsen, dus 5 octaven lang... Het instrument is zilvergrijs, met een zwart bovenblad. Het chique detail dat dit model bij de hogere klasse van Casio indeelt, is het mooie akoestische doek dat de luidsprekers - van 12cm diameter en met deze keer 2.5W vermogen - afdekt. Het bedieningspaneel is goed voorzien van knoppen. De aan/uit knop staat naast de volumeknop, boven een hele rij controleorganen: intro, normal fill-in, variant fill-in, synchro/ending, start/stop, keuze van het begeleidingstype et temporegeling. Drie keuzeschakelaars links van het display: virtual hall, rhythm editor en metronoom. Het scherm is echt indrukwekkend, meer dan 12cm breed en met blauwe achtergrondverlichting, en staat boven een half dozijn keuzeknoppen, die gebruikt kunnen worden voor de registers of voor de “lessen”, want dit model is, net zoals vele andere Casio’s, voorzien om keyboard te leren spelen, hoewel deze functie hier minder geprononceerd is dan op andere modellen. Links van het display kun je de verschillende ritmes kiezen, , de klanken en er staat ook een numeriek klavier. Opmerkelijk is de dubbele rij aanduidingen op de rand van het klavier, waar je het soort akkoord en de verschillende slagwerkinstrumenten terugvindt. Elke toets kan inderdaad een slagwerkklank toebedeeld krijgen, of in “Casio Chord” modus, een akkoordtype. Het gewicht van 4,3kg plaatst dit klavier in de categorie pluimgewichten.
Ook de achterzijde is goed uitgerust: je vindt er de aansluiting voor de voeding (maar je kunt ook met 6 AA’tjes werken), een koptelefoonuitgang, maar ook een lijn-ingang op stereo minijack. Verderop een USB type B aansluiting en een jack voor een sustainpedaal, maar dit kan ook anders geassigneerd worden. De USB-aansluiting heeft een grote invloed op de mogelijkheden van de CTK-4400, want je kunt deze niet alleen gebruiken als MIDI-interface, maar ook om talrijke gegevens door te sturen, waar ik verder op terugkom.

 

  
 

MOGELIJKHEDEN EN KLANKEN


De CTK 440 is een “klein” keyboard waarmee je toch met de groten kunt meespelen, of toch zeker met de middenmoot! In elk geval kom je met een aanslaggevoelig klavier (en twee gevoeligheidsniveaus) en de mogelijkheid om een sustainpedaal aan te sluiten, in de buurt van een professioneel instrument. Het klavier is wel van het lichte type, je hebt dus geen piano-aanslag – indien gewenst heeft Casio een heel gamma piano’s voor jet. De polyfonie is 48 stemmig (24 voor sommige klanken), wat vrij comfortabel is, zeker met het sustainpedaal, en de 6-sporen sequencer (maximum 5 nummers) kan ongeveer 12.000 noten opslaan. En dan heb je de reeds genoemde USB aansluiting, die het plaatje een heel andere draai geeft. Hij maakt van de CTK-4400 een 16-kanaals GM-compatibele klankgenerator, meer nog, je kunt ook veel gegevens ontvangen: SMF-MIDI sequences, nieuwe samples van slagwerk en andere klanken, begeleidingen en volledige nummers, om te leren spelen of voor andere toepassingen. Verder bevat de CTK-4400 ook een Songbank met 100 oefensongs waarmee je in drie tot vijf stappen (step-lesson) een gekozen lied kan leren spelen. Erg handig voor beginners! Ook de klanken zijn erg geslaagd. Deze Casio bevat zo’n 180 ritmes een 600 klanken! Casio doet er ook nog de “virtual hall” bij, een reverb van heel goede kwaliteit. Casio moet hier wel erg fier op zijn, deze knop is hel-geel, de andere zijn zwart, je kunt er echt niet naast kijken! Ik moet toegeven dat ik eerst het belang ervan niet inzag, gewend als ik ben om met massa’s studio-effecten om te gaan, maar als je enkel met dit klavier aan de slag gaat, dan is dit wel een erg geslaagd effect. Ik vraag me zelfs af of Casio hier geen convolutie-algoritme gebruikt heeft, maar daarover heb ik geen informatie kunnen vinden. Het maakt verder ook niet uit, het klinkt goed! Ook de versterking doet zijn job naar behoren, hoewel het vermogen  van 2 x 2,5W de ramen niet zal doen barsten. Samengevat, we hebben hier een heel mooi en veelzijdig instrument, waarbij desondanks de leerfunctie belangrijk blijft, met 152 stukjes om te studeren. Je kunt overigens verschillende dingen leren: linkerhand, rechterhand, luisteren, kijken, onthouden enz.. Eerlijk gezegd ben ik geen pedagoog, dus zul je hier op je eigen oordeel moeten vertrouwen!

 


PRIJS

Ik had het van bij het begin gezegd, dit instrument wordt aan een zeer schappelijke prijs aangeboden, ongeveer €279 (BTW inbegrepen. Voor die prijs kan de CTK-4400 zelfs onder de kerstboom liggen!

 


Conclusie

Je hebt het al geraden, de conclusie is overduidelijk: de CTK-4400 biedt echt een mooie klank en verbazende mogelijkheden voor een mini-budget. Eigenlijk is dit al zo zonder de prijs erbij te betrekken! Het enige nadeel dat ik kan vinden (eentje moet er toch zijn), is dat de bediening wat complex is, zeker als je alle mogelijkheden wil uitbuiten (sampling, sequencer…), de handleiding van de CTK-4400 is dan ook 76 pagina’s dik! Het is echt geen speeltje…