aanmelden
Focusrite Red 4Pre
Thunderbolt2-audio-interface
Recording & Producing 17-08-2016
Focusrite heeft een naam hoog te houden in de professionele audiowereld. Daarom is er nu naast de Rednet- en de Clarett-serie de Red 4Pre (2699,-), een standalone audio-interface met uitzonderlijke specificaties.
door: Stefan Robbers

De Focusrite Red 4Pre is een 1 rack-unit hoge audio-interface, uitgerust met twee thunderbolt2-poorten voor verbinding met een computer. Momenteel enkel voor Apple, omdat deze standaard over zo’n poort beschikt en omdat de drivers alleen voor dit platform verkrijgbaar zijn. De voorzijde heeft de bekende metallic rode Focusrite-kleur en bevat drie kleurendisplays, selectieknoppen en draaiknoppen voor ingangsversterking, selectie en volume. Ook twee hoofdtelefoonaansluitingen zitten op de voorzijde, en twee instrumentingangen voor bijvoorbeeld gitaren.

Alle kanten
Het merendeel van de aansluitingen bevindt zich op de achterzijde. Daar vinden we vier xlr-microfooningangen, en twee sub-d-connectors voor acht gebalanceerde in- en uitgangen. Verder twee monojacks voor monitoring, en een cinch s/p-dif-in/uit. Daarboven twee aansluitingen die we minder vaak tegenkomen: dit zijn digilink HD-connectors waarmee je de Red 4Pre rechtstreeks op Avid Pro Tools HD-kaarten kunt aansluiten. De overige daws werken via de thunderbolt2-connector.
De 4Pre heeft een tweede thunderbolt-aansluiting voor het doorlussen van externe harddisks en displays. Overigens wordt de interface voor de afwisseling inclusief thunderbolt-kabel geleverd (en die zijn niet goedkoop). We gaan nog even door met twee optische adat -i/o’s voor 2x8 digitaal in/uit (of 2x4 bij 96kHz). Ook wordclock-in/uit ontbreekt niet, en er is een loopsync-in/uit voor Avid interfaces. Ten slotte zitten er nog twee ethernetpoorten op voor verbinding met systemen die het dante-protocol ondersteunen.

Wakker worden
Het mag duidelijk zijn dat de Red 4Pre hiermee over een imposante hoeveelheid aansluitingen beschikt. De snelheid van de thunderbolt2-poort komt daarbij natuurlijk uitstekend van pas, want die zorgt voor een extreem lage latency. Ideaal om bijvoorbeeld plug-ineffecten vrijwel realtime te kunnen gebruiken. Veel studio’s zullen al over multikabels beschikken zodat de sub-d-multiconnectors van de Red 4Pre van pas zullen komen voor analoge lijnsignalen. Met de Rednet ethernetaansluitingen kun je verbinding maken met de RedNet A16R en MP8R apparaten. Hiermee kun je microfoons en andere in- uitgangen op afstand snel vanuit je daw aansturen.
De bijgeleverde Focusrite Control software wordt gebruikt om alle instellingen en routings van de Red 4Pre te laten zien en te kunnen aanpassen. De installatie is eenvoudig, maar daarna gebeurde het mij een aantal keren dat de software meldde dat er geen Red 4Pre aangesloten was. Nu had ik deze in een daisychain staan met een thunderbolt-scherm, een thunderbolt-harddisk en een tweede (niet Focusrite) audio-interface; iets wat de Red 4Pre blijkbaar niet zo fijn vond. Na het uitschakelen van de andere audio-interface heb ik de melding nog wel gezien, want soms duurt het even voor de interface ‘wakker wordt’.

Helder en strak
Focusrite heeft niets aan het toeval overgelaten en de Red 4Pre indrukwekkende specificaties meegegeven. Zo hebben de mic-preamps een dynamisch bereik van 119 tot 121dB en leveren 80dB gain als dat nodig mocht zijn. Alle controle hierover verloopt volledig digitaal, wat nieuw is voor Focusrite. Dat betekent dat zaken als de versterking en fantoomvoeding volledig met software te regelen is.
De mic-preamps volgen het bekende Focusrite-ontwerp en beschikken bovendien over een Air-optie, waarmee het karakter van de oorspronkelijk analoge preamps met trafo uit de Focusrite ISA-serie wordt geëmuleerd. Het verlaagt de ingangsimpedantie en versterkt het midhoog, wat een behoorlijk extreem effect oplevert. Afhankelijk van de opnamesituatie kan dit wel of niet gewenst zijn. De nadruk van de Red 4Pre ligt echter niet enkel op de mic-preamps, immers in totaal heb je zo’n 56 ingangen, en ook de ingebouwde ad/da-converters zijn van extreem hoge kwaliteit. Het klinkt allemaal helder en strak, en bovendien met een zeer lage latency.

Op tijd
Op de site van Focusrite zijn uitgebreide tabellen te vinden met de latency-waardes van diverse daw’s. Maar een en ander is natuurlijk vooral ook afhankelijk van de gebruikte computer. Met de kleinste 32-samplebuffer zijn waardes van onder de 2ms haalbaar, Met mijn Core i7 Macbook Pro laptop kwam ik rond 3,6ms uit voor inkomend+uitgaand, wat zonder meer indrukwekkend is en een direct monitoring-mix zo goed als overbodig maakt.
Over monitoring gesproken: de Red 4Pre beschikt over twee monojacks om een set monitors aan te sturen. Dat zal voor sommigen wat weinig zijn, en de software biedt ook geen routingopties om te kunnen schakelen tussen diverse monitoren. Wie meerdere monitorsets wil gebruiken, zal dus een aparte monitorcontroller nodig hebben.

Fijne extra's
De driekleurendisplays op de voorzijde hebben elk hun eigen functie. De middelste geeft van acht kanalen het in- of uitgangsniveau aan. Met een druk op de knop kun je de selectie aanpassen. Het rechterdisplay bestuurt de monitoring en biedt ook een dim- en mute-functie (een druk op de knop en alle audio staat uit). Het linkerdisplay geeft alle informatie over de preamps weer, en met de knop ernaast kun je zaken als gain, fantoomvoeding, hp-filter en de Air-functie activeren. Er is ook een software control panel op de Mac waarmee je dezelfde zaken kunt regelen, en waar je bovendien mixerset-ups kunt maken en opslaan als presets. Zo kun je eenvoudig wisselen tussen Mix, Mastering of Recording mode.
Bij de Red 4Pre krijg je ook een mooie plug-inbundel, met daarin de Red 2 equaliser en Red 3 compressor, een aantal Softube plug-ins: de TSAR-1 galm, tube delay, saturation knob en een Drawmer S73 mastering compressor. Ze zijn te downloaden na registratie, waarbij de Softube-bundel een iLok account nodig heeft voor activatie.

Conclusie
Focusrite heeft met de Red 4Pre een uitstekende audio-interface in het hogere marktsegment gezet. Men mikt duidelijk op professionele gebruikers; niet alleen door de specificaties maar ook door het apparaat met een thunderbolt2-interface uit te rusten. Qua prijs en specs positioneert men zich tussen de standalone systemen en de componenten van Pro tools HD-systemen. Met de hoge kwaliteit van de preamps en de ad/da zit het zeker goed, en de opties om met het front display de meeste functies te bedienen zijn ook erg handig. De audio-interface vindt andere doorgeluste thunderbolt-apparaten niet altijd fijn, maar dat is oplosbaar. En er zijn uitbreidingsmogelijkheden genoeg dankzij de mogelijkheid van de dante-expansie. Door de speciale Pro Tools-aansluitingen is de interface ook bijzonder interessant voor Pro Tools HD gebruikers. De kwaliteit van de ad/da-converters en de ultra-lage latency maakt de audio-interface een goede keuze voor elke daw.


HET OORDEEL
+    • mooie preamps met Air-techniek
    • ingebouwde Pro Tools HD digilink
    • zeer lage latency
  • bediening vanaf frontpaneel
  •zeer goede geluidskwaliteit

-  •thunderbolt soms nukkig
  •Monitoringmogelijkheiden beperkt