aanmelden
KRK Rokit RP4 G3, RP10-3 G3
monitors en 8s subwoofer
Recording & Producing 12-10-2016
In de studio is het geel van de conussen van KRK speakers langzamerhand net zo prominent als het rood van Nord keyboards op de podia. We kregen een bont gezelschap van KRK speakers om uit te proberen: Rokit RP4 G3, Rokit RP10-3 G3 en de spiksplinternieuwe subwoofer 8s.
door: Alex Buurman

Zonder op voorhand een oordeel te willen vellen – spoiler alert zou je het kunnen noemen – over de kwaliteiten en vooral de aspiraties van KRK kun je vaststellen dat de huidige derde generatie Rokit-producten en deze kakelverse 8s subwoofer zeer concurrerend zijn. Een volwassen, actieve monitorspeaker (al is het met een 4” woofer) voor minder dan 150 euro per stuk is bijna een koopje. Een actieve nearfield/midfield monitor met een driewegsysteem en een 10” woofer voor minder dan 600 euro per stuk is moeilijk te weerstaan, en een goed klinkende, compacte en flexibele subwoofer voor rond 400 euro is eveneens erg aantrekkelijk.

 

Basreflex

Alle drie deze speakers hebben een basreflexsysteem met de opening aan de voorkant. Dat maakt de plaatsing gemakkelijker, want als die aan de achterkant zit, loop je vaak tegen complicaties aan, wanneer de speaker dicht bij een wand staat.

De Rokit RP4 is een 2-wegsysteem en de Rokit RP10-3 is een 3-wegsysteem. De mid- en hoog-units van de RP10-3 lijken rechtsreeks uit het 4” model te komen, maar bij nadere beschouwing is de 4” conus in de RP10-3 verschillend van die in de RP4. Die 4” woofer en de 1” tweeter van de RP10-3 zitten in een aparte unit die 90 graden kan worden verdraaid wanneer je de speaker liggend gebruikt.

Op de achterzijde van beide Rokits zit een ruime hoeveelheid aansluitingen waarmee je ze in verreweg de meeste situaties gemakkelijk aan de praat krijgt: ongebalanceerd met rca-aansluitingen en gebalanceerd met zowel ¼” jack- als xlr-connectors. Je vindt daar ook knoppen om het hoog en het laag meer of minder te benadrukken; afhankelijk van de ruimte waarin je ze gebruikt of van je smaak. Wees met dat laatste op je hoede, want smaak en subjectieve waarneming zijn praktisch synoniemen, en je hart volgend breng je al snel ongewild een betrouwbare afluisteromgeving om zeep.

 

Nuchter

Die bewering leidt onvermijdelijk naar de KRK 8s subwoofer, want als er iets is waarmee je de betrouwbaarheid van je afluistering kunt verknoeien dan zijn het wel subwoofers. Het verantwoord inregelen van een systeem met een of meer subwoofers is beslist geen sinecure, en je hebt in veel gevallen gewoonweg expertise en meetapparatuur nodig om dit tot een goed einde te brengen. KRK levert echter een gemakkelijk te doorlopen, zeer pragmatische methode om met een dB-meter of zelfs met een telefoon met een app die dB’s meet, een min of meer uitgebalanceerd geluidsbeeld te creëren. Dat je hiermee niet automatisch een volledig recht spectrum krijgt, moge duidelijk zijn. Daarvoor spelen er te veel aspecten een rol, zoals de afmetingen van de ruimte, de bekleding ervan, het materiaal waarvan de ruimte is opgetrokken en de locatie van de speakers. Afgezien van deze geruststellend nuchtere manier om het volume van de subwoofer af te stemmen op dat van de speakerset, levert KRK meer, vrij gemakkelijk op te volgen aanwijzingen voor de plaatsing van de subwoofer en instellingen voor de cross-overfrequentie en de fase; ruim voldoende om je koudwatervrees voor subwoofers weg te nemen.

 

Compaan

De KRK 8s subwoofer is compact genoeg om ook in kleinere ruimtes een plaats te vinden. In feite is het de gedoodverfde compagnon voor een set Rokit RP4’s. Sterker nog: als het lijnsignaal uit je mengtafel of audio-interface eerst de subwoofer in gaat en deze laatste ervoor zorgt dat het juiste frequentiegebied wordt doorgestuurd naar de Rokits, ben je meteen verkocht. Het laag van deze supercompacte set is dan diep en strak. De Rokit RP4’s zelf leveren een uitmuntende detaillering, een heel brede sweetspot – de luisterpositie ten opzichte van de speakers is dus niet zo heel kritisch – en ze gaan zonder een spoortje vervorming ijzingwekkend hard, ondanks het heel bescheiden versterkervermogen van 10 watt voor de hoogdriver en 20 watt voor de 4” woofer.

Bij gebruik op een bureaublad naast een computermonitor vervullen ze hun taak glansrijk. Het hoog en midden klinken plezierig en uitgebalanceerd en het stereobeeld is nauwkeurig. Ten opzichte van grotere, veel duurder systemen miste ik wel de diepteplaatsing van instrumenten.

Dat geldt eigenlijk ook voor de Rokit RP10-3’s, al is alles, inclusief het geluidsbeeld natuurlijk proportioneel groter. Aansluiting van het laaggebied aan de rest van het geluidsbeeld is beter dan ik met de Rokit RP4 + de 8s voor elkaar kreeg – combineren met een Rokit 5, 6 of 8 is waarschijnlijk gelukkiger – en in die zin leveren de Rokit RP10-3’s een veel completer geluidsbeeld, maar met dezelfde minpuntjes als de RP4 met (onverwacht) wat teruggetrokken ‘onderkant’ van stemmen.

 

Conclusie

Over het eerder genoemde spoiler alert: voor wie heel veel zoekt voor weinig geld, is elk van deze speakers een aanrader. Vooral de Rokit RP10-3 G3 is in deze prijsklasse onverslaanbaar als je iets met 10” woofers zoekt. Controleer wel vóór je ze aanschaft of je genoeg ruimte hebt om ze te plaatsen, want het zijn bakbeesten... Op basis van de afmetingen eerder voor midfield dan voor nearfield. De Rokit RP4 G3 zou best wel eens het eerste kunnen zijn om te checken als je vervanging van je computerspeakertjes zoekt als eerste stap naar een volwassen afluistersysteem. Ze zijn supercompact, buitengewoon betaalbaar en leveren verrassende prestaties.

Als je in een niet al te grote ruimte al afluistering hebt waar je op zich tevreden over bent, maar vermoedt dat je nog wel octaafje extra in laag kunt gebruiken, kan ik de KRK 8s van harte aanbevelen. Al is het alleen om het laag waarvan je weet dat het er zit ook te voelen. Het laag krijgt simpelweg meer energie mee. Hij is, even aangenomen dat je een ruimte hebt met niet al te grote problemen, gemakkelijk te plaatsen en in te stellen, en hij klinkt uiterst gecontroleerd ook in combinatie met speakers van andere merken. Een geweldige tegenhanger van het horrorlaag dat je in veel wat goedkoper systemen met subwoofers tegenkomt.

 

INFO

prijs incl: Rokit RP4 G3 € 149

Rokit RP10-3 G3 € 549

8s € 429,-

10s € 499,-

12s € 899,-

 

 

HET OORDEEL

+ • detaillering

• stereobeeld Rokit RP4 en RP10-3 G3

• grote sweetspot

• compact design Rokit RP4 en 8s

• mooi gecontroleerd laag 8s

• aantrekkelijk geprijsd

 

- • diepteweergave