aanmelden
American Audio 10MXR, 14MXR, 19MXR
DJ Gear & VJ 19-01-2013
door:

ANALOG MIDI MIXERS

 

   

 

En daar is ze dan, de volledige MXR serie van American Audio, bestaande uit de 10MXR,14MXR en 19MXR. Een tweekanaals battlemixer, een 4- kanaals tabletop mengtafel en een 19” rack model, waarbij ze allemaal MIDI kunnen aansturen dankzij een ingebouwde geluidskaart. Ze zien er alle drie heel mooi en stevig uit met hier en daar wat merkwaardige benamingen. Laten we ze uitpakken en aansluiten, dan weten we meteen welke we moeten bestellen!

 

BOUW

In de inleiding hebben we het er al over gehad. Drie zwarte digitale mengtafels met hun eigen specificaties. De 10MXR is een tweekanaals battlemixer met als afmetingen 254 x 85 x 260 mm en een gewicht van 2,45kg. De behuizing bestaat uit metaal met onderaan vier rubberen pootjes. Klein, maar ook weer niet te klein, met daarop stevige robuuste rubberen draaiknoppen en vlotte regelschuiven. Naast deze twee regelschuiven heb je de master volume indicators, onderverdeeld in 10 segmenten van +11dB tot -25dB. De crossfader is een Feather Fader Plus en is uitwisselbaar. Zoals het bij een battlemixer de gewoonte is, zijn ook hier aan de voorzijde nog enkele functies geplaatst. Als je deze mengtafel van bovenaf gaat bekijken, dan valt de middensectie wel op. Een centrale draaiknop met er rond vier gebogen backlite toetsen die nog eens geaccentueerd worden door een mooie rode boog daarboven. Dit is onze MIDI sectie. De toetsen hier lijken me nogal fragiel en bewegen allemaal mee als je er eentje indrukt. Je kunt het al wel raden, de 14MXR is ietsje groter, maar heeft voor de rest wel dezelfde onderdelen en hier wordt ook gebruik gemaakt van hetzelfde materiaal voor de toetsen, crossfader, MIDI sectie en regelschuiven. De afmetingen zijn hier 320 x 85 x 356 mm met een gewicht van 4,48 kg. Persoonlijk vind ik hier de indeling strakker, ook al komen er hier en daar wat knoppen of toetsen bij. Aan de voorzijde vallen de functies weg en zijn ze verhuisd naar onderaan de bovenzijde. Met de 19MXR heb je een 19” rack model met aan de zijkant de oortjes met bijbehorende gaten om in te bouwen in een mobiel rack. Deze mengtafel meet 482 x 85 x 178 mm met een gewicht van 4,48 kg. Ook hier blijft alles behouden. Dit is een vierkanaals mengtafel. In vergelijking met de 14MXR mist deze mengtafel wel vier draaiknoppen en dat is deels te wijten aan het plaatsgebrek. Toch oogt deze smalle mengtafel ook nog strak en lijkt alles vanzelfsprekend. Alle drie de mengtafels zijn voorzien van een 4 in/4 uit DSP D-Core geluidskaart van American Audio. Op elke mengtafel zie je bovenaan de kanalen MIDIlog (1-4) staan. Je zou al beginnen te twijfelen of je met een mengtafel te maken hebt, of eerder een controller. Laat dat nu net de bedoeling zijn…

  

 

AANSLUITINGEN

De aansluiting voor hoofdtelefoon zit enkel bij de 10MXR aan de voorzijde, bij de andere twee zit deze bovenaan, onderaan rechts gesitueerd. Deze aansluiting is van het type jack (6,3mm). Alle andere aansluitingen zijn terug te vinden aan de achterzijde. Laten we eerst de aansluitingen bespreken die gemeenschappelijk zijn voor de drie MXR modellen. Een IEC aansluiting voor het netsnoer met daaronder een zekering, ligt naast of onder de aan/uitschakelaar. Verder heb je ook nog een rechts en links gebalanceerde XLR uitgang en ongebalanceerde RCA uitgangen voor booth en master. Per kanaal heb je een RCA ingang, dus bij de 10MXR zijn dat er twee en bij de andere vier. Daarbovenop heb je dan twee schakelaars om de middelste kanalen om te switchen tussen een lijn- of phono-ingang. Twee GND koppelingen zorgen ervoor dat je geen storend geluid door de luidsprekers krijgt bij aansluiting van je draaitafels. Alle drie de mengtafels werden voorzien van één USB poort. Het verschil tussen de drie mengtafels zijn de hoeveelheid aan microfooningangen en het type. De 10MXR heeft slechts één jack (6,35mm) microfooningang. De 19MXR heeft er twee van hetzelfde type en bezit dan ook nog één combo jack aansluiting waar zowel een jack 6,35mm als een XLR aansluiting in past. Van dit laatste heeft de 14MXR er twee in de aanbieding.

 

HANDLEIDING

Bij elke van de drie mengtafels zit er een A4 handleiding in de doos, uitgebracht in het zwart-wit en 12 pagina’s lang. Het boekje bevat afbeeldingen en de nodige uitleg van alle mogelijkheden en aansluitingen. Deze handleiding vind je ook terug op de website www.americandj.eu, in het Engels.

 

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

American Audio heeft het digitale dj gebeuren vanuit een ander perspectief benaderd, wat resulteerde in deze MXR serie waarin drie mengtafels voorzien worden van virtuele DJ controle technieken en van de geweldige geluidskaart die speciaal voor American Audio werd ontwikkeld: de 4 in/4 uit DSP D-Core. Je krijgt dus een mengtafel met controller allures, maar dan zonder de jogwielen. Ze krijgen ook nog eens de ondersteuning van de DJ-software van Virtual DJ LE.

src=https://media.mediaformusic.nl/mm/userfiles/image/2013/2013-02/American%20Audio%20MXR%20Series/10MXR%20bovenkant.jpg

De 10MXR is een tweekanaals digitale DJ-mengtafel en een battlemixer pur sang. De opstelling van deze 10MXR is gewoon top voor elke scratcher. Hier geen aparte keuzeschakelaar (wanneer je in controllermodus of analoog wil gaan), je kiest gewoon de schakelaar aan het kanaal tussen analoog of USB. Hier worden de kanalen MIDILOG genoemd en zijn ze compatibel met iedere MIDI-learn Software of als analoge ingangen voor bijvoorbeeld CD-spelers, draaitafels, etc. Verder werk je meestal met de SHIFT toets om MIDI aan te sturen. Ook de MIDI sectie, centraal gelegen, helpt je om te browsen door je trackbibliotheek en de effecten op de Virtual DJ interface. Het gebruik van muis of touchpad op je laptop wordt herleid tot een minimum. Je kan gebruik maken van twee hotcues per deck. Daarnaast kan je vanuit je mengtafel de tracks inladen, starten, in cue zetten en de sync functie activeren. Via de Virtual DJ sofware kan je eveneens vier samples opslaan en dan afroepen door tegelijktertijd de toetsen Cue en 1 of 2 van de hotcues in te drukken. Zo heb je zowel links als rechts twee samples ter beschikking. Om de hotcues te deleten, moet je de SHIFT toets gebruiken samen met de cuetoets waarvan je graag het cuepunt wil deleten.

Zoals het een battlemixer betaamt, heeft deze ook nog functies in de front. Hier kan je de crossfader curve gaan bepalen en via een schakelaartje in reverse of forward zetten. De crossfader wordt dan gescwitched van links naar rechts en de kanaal regelschuiven zijn dan ook omgekeerd, voluit is dan stil om omgekeerd. De EQ is een drietraps EQ met een volledige KILL functie wanneer helemaal toegedraaid. Je hebt ook nog een filter per kanaal ter beschikking die je activeert door er op te drukken en dan te draaien tot je het gewenste effect bekomt. Een LED lichtje geeft aan of de filter geactiveerd is of niet.

src=https://media.mediaformusic.nl/mm/userfiles/image/2013/2013-02/American%20Audio%20MXR%20Series/14MXR%20bovenkant.jpg

De 14MXR is dan weer een klassieke 4-kanaals dj mengtafel, of moeten we ook hier spreken over MIDILOG? Het hele MIDI verhaal is identiek aan dat van de 10MXR, met natuurlijk wat extra’s. Zo is er een hotcue extra per deck, met dus ook twee samples meer om weg te stoppen achter zo’n Cue-punt. De filtersectie krijgt nog een extra toevoeging met de bandwidth draaiknop die nog meer diepgang geeft in de klankkleur die je met het wegfilteren van hoge en lage tonen verkrijgt. Je hebt nu ook twee microfoons met drietraps EQ en een talkover-toets. Er is ook een controller mode toets die, wanneer ingedrukt, nog meer MIDI functies naar voren brengt. Zo kan je ook, dankzij die ingebouwde geluidskaart, met Serato timecode vinyl en CD’s werken. Virtual dj herkent en erkent alle functies en dat maakt deze MXR serie echt wel interessant.

 

Dan hebben we nog de 19MXR, een 19 inch Rack model waar je drie microfoons op kan aansluiten, met drietraps EQ en waarbij twee microfoons ook met de reverb functie kunnen worden geactiveerd. Hierdoor krijg je een vollere echoklank, waardoor je stem beter klinkt. Verder is deze mengtafel/controller bijna identiek aan de 14MXR, met als verschil dat de filter niet per kanaal zit (zonder bandwidth), maar enkel per deck en dat maakt dus vier draaitoetsen minder.

Deze MXR mengtafels zijn erg gebruiksvriendelijk. Je installeert de meegeleverde dj software en de ASIO drivers en sluit dan de gewenste MXR aan. De software herkent de mengtafel en je kan beginnen spelen, plug & play! Heel wat verschillende LED lichtjes in GB kleuren maken je wegwijs met wat je bezig bent. Worden er loops ingeladen, zijn er samples en enkele hotcues? Heb ik de filter in gebruik of staat reverb aan? Alles staat mooi in kleur af te lezen. Het middenstuk van iedere MXR is zowat het MIDI hart van de controller, waarbij heel wat muis- en touchpadfuncties worden overgenomen. Zoals we het al gewend zijn van Virtual DJ, hebben zij voor de MXR serie hun interface zo aangepast dat je ook hier perfect kan zien met wat je bezig bent en kan controleren of alles overeenstemt met de functies op je controller.

 

KLANK

Deze mengtafel produceert dankzij de fantastische geluidskaart van American Audio (DSP D-Core) een zeer volle, zuivere en warme klank. De kill-functies op deze equalizer zijn perfect en de filter geeft een extra dimensie aan de klankkleur.

 

ERGONOMIE

De drie mengtafels/controllers zijn mooi opgebouwd rondom het MIDIhart van de tafel. Alle draaiknoppen zijn goed bespeelbaar en lekker stroef. Achter de toetsen zit voldoende druk om ze niet stuk te drukken. Enkel bij de vier browse toetsen had ik mijn bedenkingen. Andere draaiknoppen draaien dan weer oneindig door en hebben ook een indrukfunctie. De regelschuiven zijn eveneens ietwat stroever dan normaal. De crossfader kan het harde labeur van een scratcher aan, kan uitgewisseld worden (ook tijdens het spelen) en is compatibel met Innofader. Doordat het een combinatie is van een mengtafel en controller, is het niet meer dan normaal dat achter bijna iedere toets ook wel een andere functie verborgen zit naargelang je analoog of digitaal wil werken. De DJ software van Virtual Dj is perfect aangepast aan deze MXR serie en dat geeft je nog meer spelplezier. Ook leuk is dat je dankzij de ingebouwde geluidskaart Serato timecode kan gebruiken.

 

BUDGET

Een battle mixer zoals de 10MXR heb je al voor €219 en dat is een zeer goede prijs. Je kan hem ook meenemen als reserve in je mobiele installatie. De 14MXR komt al op €279 en de 19MXR op €299. Dit zijn allemaal uitstekende prijzen. Koop voor die prijs maar eens een degelijke mengtafel en controller met dezelfde mogelijkheden!

 

BESLUIT

Ze hebben me het moeilijk gemaakt bij American Audio, maar toch niet helemaal. Ik zou ze alle drie wel graag in mijn collectie hebben en dankzij de ongelooflijke prijs per mengtafel zou ik dat nog kunnen ook. Deze MXR serie is echt wel een sublieme samensmelting tussen een MIDI controller en een stevige mengtafel zonder al te veel franjes. De perfecte balans tussen MIDI en analoge bespeelbaarheid. De belangrijkste mogelijkheden zijn allemaal op deze drie MXR mengtafels terug te vinden en kan je met sneltoetsen activeren. Een leuke surplus is de mogelijkheid van timecode, dankzij de ingebouwde DSP D-Core geluidskaart en de samenwerking met Virtual DJ software. Alle drie top met een eigen karakter, ideaal voor zowel de beginnende als reeds gevorderde professionele dj.