aanmelden
DAP-Audio CORE Kontrol D1
DJ Gear & VJ 04-06-2013
door:

MIDI CONTROLLER

 

Eerder dit jaar zagen we de Kontrol D1 nog op de Musikmesse, nu staat deze controller uit de Core serie van DAP audio hier voor mij. Een mooie, kleine tweekanaals DJ MIDI-controller met grote wielen en een vet design. De software van Virtual DJ LE wordt er standaard bijgeleverd, wat nooit slecht kan zijn. Vlug aansluiten op mijn laptop en spelen maar!
 

 

BOUW/ DESIGN

Met de Kontrol D1 wordt de mooie, strakke lijn van de Core serie verder gezet. Hij is bestaat uit twee decks met aanraakgevoelige wielen en een mengtafelgedeelte. De behuizing is van matzwart, gehard kunststof. Bovenaan donkerzwart, zodat je duidelijk het verschil ziet tussen de mengtafel en de rest. Je krijgt een goed overzicht van alle mogelijke functies. De draaiknoppen zijn van stevig rubber. Zowel op de backlit druktoetsen als de crossfader zit een goede weerstand en ook de regelschuiven zitten lekker stroef. De pitch is niet al te groot, maar heeft wel een 0-click en staat schuin rechts (of links) boven de wielen. Op deze kleine controller zijn die wielen best opvallend. Ze zijn aanraakgevoelig, waarbij je de gevoeligheid kan instellen via een regelknopje achteraan. De controller is rechthoekig, met afgeronde zijkanten zodat je hem beter kan vastnemen. Onderaan zitten vier anti-slip rubbervoeten. Hij weegt 1,62kg en meet 375 x 294 x 56mm. De Kontrol D1 is uitgerust met een vierkanaals geluidskaart (16bit / 44.1kHz).

 

AANSLUITINGEN

Aan de voorzijde zitten zowel een hoofdtelefoon- als een microfooningang (1/4” jack) met volumeregeling voor de microfoon. De andere aansluitingen vinden we op de achterzijde. Er is een USB-aansluiting om je PC en/of laptop aan te sluiten en waarmee de controller van stroom wordt voorzien. Daarnaast zien je een gebalanceerde TRS masteruitgang en een ongebalanceerde RCA masteruitgang.
 

 

HANDLEIDING

De Engelstalige handleiding bevat nuttige informatie en tips om met de Kontrol D1 en Virtual DJ LE te kunnen werken. De foto’s zijn jammer genoeg niet in kleur, waardoor er toch een beetje info verloren gaat. Gelukkig is de pdf die je online kan downloaden (www.highlite.nl) wel in kleur!


 

 

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Als je even naar de controller kijkt, zie je meteen alle mogelijkheden en standaardfuncties. Neem daarbij nog eens de Virtual DJ software en je hebt alles wat je virtueel DJ-hartje verlangt. De latency tussen je PC, laptop of Mac is zo goed als onbestaande. Dankzij de uitstekend aangepaste controllersoftware, behoud je steeds perfect het overzicht. De controller is ook bruikbaar met andere DJ software. Op de website van DAP kan je verschillende MIDImappings terugvinden, zoals die van de Traktor software. Met de twee wielen kan je zoeken, pitch benden of scratchen. Per deck heb je vier hotcues voorhanden, waar je ook samples achter kan stoppen met de sampletoets. Je kan hotcues “in pause” of on-the-fly vastleggen. Het volume van de samples kan je snel per sample regelen. Dit door gebruik te maken van de shifttoets en dan de EQ draaiknoppen en filter te gebruiken. De effecten waaruit je kan kiezen, zijn flanger, echo, brake, backspin, over-loop, flippin double en beatgrid - de gebruikelijke effecten bij Virtual DJ. Gemakkelijk te selecteren en te activeren met de Select, een eindloze draaiknop die je ook kan indrukken. De parameters voor deze effecten kan je zelf instellen. De toonhoogte, Key, kan je ook aanpassen zonder de snelheid op te drijven. Om de toonhoogte hetzelfde te houden bij versnelling van de pitch, gebruik je de Keylock toets. Via deze toets kan je ook de pitchindeling van instellen 0 tot 100%. De Reverse en Bleep effecten kunnen, in samenwerking met de shifttoets, ook als pitch bend gebruikt worden. Misschien wat dubbel - ik pitchbend bijvoorbeeld steeds via het wiel - maar ik kan me wel voorstellen dat je je handen liever voor wat anders wil gebruiken. Loops maken is ook vrij simpel. Je kan ze halveren of verdubbelen in tijd of er een beat loop van maken. De Kontrol D1 heeft ook een smartcue functie die je, indien gewenst, kan uitzetten. Met deze functie zal de track altijd klaarstaan op de eerste beat. Voor de synqers onder ons is dit ook mogelijk met deze controller, maar dan moet je via de shifttoets wel zelf de master aanduiden waarop de BPM wordt afgesteld. Het browsen in de trackbibliotheek gaat heel eenvoudig en via de A en B inlaadtoets kan je zeer snel je tracks per deck inladen. In combinatie met de shifttoets kan je de A-toets gebruiken om je tracks al bladerend op te zoeken. Via de B-toets selecteer je dan het effectenpaneel. Per deck heb je nog een drietraps EQ en een filter. Tenslotte kan je ook een microfoon en hoofdtelefoon aansluiten.
 


KLANK

Deze Kontrol D1 bevat een ingebouwde 16bit44.1kHz vierkanaals lage latency USB geluidskaart. De klankkwaliteit van de gedownloade tracks blijft behouden. Zo hangt de kwaliteit van het uitgangssignaal - en dus de geleverde klank - volledig af van je eigen opnames. De controller zette tijdens de test goede klankprestaties neer, zonder nevengeluiden of metaalklank. De effecten en samples waren helemaal in orde. Dit alles resulteert in een neutrale, geruststellende en vertrouwde klank die we momenteel als standaard kunnen aannemen bij alle controllers in het Core segment van DAP.


ERGONOMIE 

De DAP Audio Kontrol D1 is gebruiksvriendelijk - tot op zekere hoogte. Ik ben nooit echt een voorstander geweest van dubbele functies achter bijna elke (draai)knop. Bij deze controller is dat wel het geval en moet je er al de handleiding bijnemen om op te zoeken hoe je een bepaalde functie kan triggeren. Deze nevenfuncties staan wel goed aangegeven in een wit kadertje, wat het al makkelijker maakt. Uiteraard snap ik DAP’s keuze: als je voor elke functie een toets of draaiknop moet voorzien, heb je een veel groter oppervlak nodig en verdwijnt de essentie van deze compacte controller. Gewoon even memoriseren en veel mee spelen! Zo leer je snel hoe je dit alles kan bedienen op je eigen manier. Met de opstelling op zich is niets mis. Ook zijn alle toetsen, draaiknoppen, regelschuiven en wielen zeer goed bespeelbaar. Er is zelfs genoeg plaats voor dikke vingers! Heel leuk zijn de grote aanraakgevoelige wielen, waarbij je de gevoeligheid per wiel zelf kan instellen. De wielen zijn zeer accuraat en kunnen ook het stevigere werk aan. Verder zorgen de lichtjes ervoor dat je in het donker weet waar je mee bezig bent. Het inladen van de tracks naar deck A of B verloopt prima en vrijwel onmiddellijk, zowel bij Virtual DJ als bij andere DJ software, zoals Traktor.

 


BUDGET

De Kontrol D1 kost €199. Een meer dan uitstekende prijs voor een op en top professionele MIDI controller.


BESLUIT

Een ideale controller voor alle beginnende virtuele dj’s. Zelfs de doorgedreven professionele dj kan hier heel wat mooie dingen mee laten zien en vooral horen. Dit is een topspeler in het low-low budget segment. DAP Audio houdt hiermee de reputatie van de Core serie hoog.