aanmelden
Pioneer DJM-S9
2-channel battle mixer for Serato DJ
DJ Gear & VJ 16-03-2016
Voor de ridders van de ronde draaitafels, valt er weer eens écht iets te genieten! Hoewel er de afgelopen jaren een revolutie plaatsvond op het gebied van DJ-controllers, bezuinigen de fabrikanten nog steeds niet op hun Research & Development. Vandaar dat je sinds kort met je jeukende vingers aan de volgende generatie battle mixers kan zitten. Het nieuwste ‘kind in deze klas’, is Pioneer's DJM-S9 voor Serato DJ (€ 2339,-, incl. btw).
door: Roy Spencer

Funky pads

Door een slimme YouTube-campagne is deze twee-kanaals scratch mixer, die vol zit met te gekke functies, al enige tijd trending topic in 'de scene'. Om te beginnen heeft hij bijvoorbeeld aan beide kanaalzijden, acht meerkleurige sample performance pads. Precies zoveel pads als er Hot Cues beschikbaar zijn in Serato DJ. Zoals je verwacht, is de hele bediening van de mixer, inclusief de pads, aan midi-functies toewijsbaar. Leuk, maar vooral ook handig, is dat je voor elke pad een kleur kunt kiezen. Dat doet denken aan hoe dj's voorheen verschillende stickers op hun battle-platen plakten, zodat ze meteen konden zien waar de beste stukken zitten. De pads kennen vier modussen: naast de Hot Cue functie krijg je Roll, Slicer en toegang tot de sampler. Hoe je ze ook gebruikt, je vingers willen er gewoon naartoe, zoals een mug naar het licht; aantikken, zal je ze!

Crossfaders
Maar, om dit de 'must-have'-mixer op de actuele markt te maken, zijn alleen funky pads niet genoeg. Laten we het dus maar eens over de crossfaders hebben. Want dat is de dealbreker voor elke dj, nietwaar? Gelukkig zijn de Magvel Faders van Pioneer zelf geupgrade naar de Pro-status, en glijden ze nu contactloos, magnetisch. Maar, nu zelfs nóg fraaier, door de 'Feeling Adjust'-knop op de voorkant (die we helaas wat vol moeten noemen). Daarmee kun je in een oogwenk de werking van de fader precies naar je eigen smaak afstellen. Dat zal veel dj's die net zo kritisch zijn op hun crossfader, als op hun muziekkeus, sterk aanspreken. Ja, InnoFADER had zoiets jarenlang, maar daar moest - heel onhandig - een schroevendraaier aan te pas komen.

 

Gewoon top

‘In één oogopslag te gebruiken.’ Iets dergelijks moet hoog op de wensenlijst hebben gestaan, die Pioneer kreeg, voordat het ontwikkelen van de DJM-S9 begon. Daarvan getuigen niet alleen de genoemde, 'drankorgel'-vriendelijke RGB-kleurbare performance pads, maar ook die prachtige, ‘idiot-proof’ '4 Beat Loop'-knoppen. Daar zal menig clubbezoeker de dansbare gevolgen van ondervinden. Eén tik op die knop samplet dus vier beats van het draaiende nummer en maakt er een  'loop' van. Op zich geen doorbraak in dit soort functies, maar je hoeft er geen menu voor aan te klikken, of opties voor door te scrollen. Het is gewoon simpelweg één tik op een knop. Dat is toch wat je wil, als je 'een paar' biertjes op hebt..! Tenslotte zitten er op deze van mogelijkheden uitpuilende DJM-S9 enkele filterknoppen en eq's, en verder een aantal beat-effecten die getriggerd kunnen worden met per kanaal één sterke, 'mishandelbare' schakelaar. De DJM-S9 zit erg stevig in elkaar en de interne audiotechniek, die we kennen uit de DJM-2000NXS, completeert het kwaliteitsplaatje. Na er een week mee gewerkt te hebben, moet ik zeggen, dat dit de beste en meest aan je wensen aanpasbare scratch mixer voor Serato is, in de top van dit marketsegment. Een goede tweede is de Rane 62, met zijn hogere prijs en omdat die een beetje frisheid in zijn sound mist. De DJM-S9 is echter geen allemansvriendje. Zijn de twee interne geluidskaarten, de oneindig tot in detail aanpasbare faders, al die effecten en die prijs waarvoor je ook een gezinsauto kan kopen te veel van het goede voor jou, kies dan een veel portemonnee-vriendelijkere mixer, zoals de DJ Tech DIF-1M. Maar ben je een DVS-scratch-DJ die zich financieel gezien een DJM-S9 kan permitteren, dan zul je er geen spijt van krijgen. Op dit moment is het simpelweg de beste plug-'n-play Serato-mixer ter wereld. En van het ermee draaien krijg je een onuitwisbare grijns tussen je oren.

{specs kader één keer plaatsen svp}

SPECS

Software: Windows 8.1/7, Mac OS X 10.10/10.9/10.8

Inputs: 2 CD/Line (RCA) 2 Phono (RCA) 1 Mic (XLR/Jack Combo) 1 AUX (RCA)

Outputs: 2 Master (XLR, RCA) 1 Booth (1/4 inch Jack) 2 Headphone Monitor (1/4 inch Jack, MiniPin)

USB: 2 USB B ports

MIDI: Fully assignable

DVS: Serato DJ

Dimensions: 267 x 407 x 108mm

Weight: 4.6kg