aanmelden
Briteq Tornado 7
Moving wash
Light Gear 23-05-2015
Gepubliceerd in Pro Sound & Light 316, juni 2015
door: Kevin A.L.F. Jaspar

Kevin A.L.F. Jaspar

Briteq. Een van de eerste degelijke led pars die ik ooit mocht testen, komt van deze fabrikant. Dat was de Stage Beamer, als ik het me goed herinner. Die is tot op de dag van vandaag nog steeds een goede referentie. Laten we nu snel deze doos openmaken en ontdekken of de Tornado 7 ook aan mijn hoge verwachtingen voldoet. 

Bouw

Op het eerste zicht lijkt het om een klassieke moving head te gaan. Hij meet 30 cm op 25 cm en is gemaakt uit stevig zwart plastic. Hij weegt niet meer dan 5 kg, 4,36 kg om precies te zijn (zonder de bekabeling). Aan de ene kant van de basis vinden we een LCD-scherm waarmee je in de menu’s kan browsen, bijvoorbeeld voor de setup of om een automatische modus te kiezen. Aan de andere zijde van de basis zitten driepins-XLR-aansluitingen, een aansluiting voor de veiligheidskabel en de voeding.

Hij is uitgerust met een serie van zeven RGBW leds (Ostar) van 15 watt elk, samen goed voor in totaal 170 wat verbruik. De leds hebben een openingshoek van 6°, te sturen in vier verschillende zones en in gelijk welke kleur. De grote vernieuwing is te vinden in de pan en tiltmogelijkheden. Die zijn namelijk “endless”. Het is inderdaad mogelijk om hem eindeloos te draaien in beide richtingen, en dan ook nog eens met een indrukwekkende snelheid.

 

Handleiding en accessoires

Dit toestel komt met een Engelse handleiding, een Omegabeugel en een veiligheidskabel. De handleiding is in andere talen beschikbaar op de website van Briteq. Er is een heel gamma aan accessoires die je kan gebruiken met de Tornado 7. Eerst en vooral is er een wireless kit. Hiermee kan je DMX-informatie overbrengen. Verder is er ook een flightcase waarin je maar liefst vier toestellen van dit type kwijt kan. En dan hebben we ook nog een klein doosje dat de naam “Firmeware updater” draagt en dient om de software in het toestel te updaten. Dit accessoire heeft voor mij zijn nut al bewezen. Zo had ik al negen oudere toestellen van Briteq en heb ik er nadien drie bijgekocht. Ze werkten niet meer op dezelfde manier. Met deze Firmware Updater heb ik ze nu allemaal kunnen updaten zodat ik nu twaalf toestellen heb die op identieke wijze werken.

 

Output

De Tornado 7 biedt een sterke en geconcentreerde straal. Dat komt door de leds die een openinghoek hebben van 6°. De straal blijft zichtbaar ondanks de hoge snelheid waarmee de moving head beweegt. Hij biedt een zeer groot kleurenpalet en het wit maakt dit nog groter. De kleuren zijn lineair, gaande van 2700K tot 10000K. Ik zou de Tornado 7 vooral gebruiken op eerder levendige evenementen. Fuiven, discotheken, maar ook deze zomer op de festivals.

 

Prijs

Voor PRIJS HIER is de Tornado 7 van u. Dat is niet niks, vooral omdat je met slechts één toestel nog niet veel bent. Maar, dit is nu eenmaal de prijs voor dergelijke toestellen. En tot nu toe heeft nog geen enkel Briteq-product me teleurgesteld. Integendeel, het staat altijd garant voor kwaliteit.

 

Besluit

Om te besluiten kan ik zeggen dat de Tornado 7 een goede kwaliteit biedt voor de prijs die je betaalt. Met een beperkt verbruikt biedt dit indoortoestel een lichtopbrengst die voldoet aan onze verwachtingen. Het grote kleurenpalet maakt het mogelijk om verschillende sferen te creëren. Hij kan automatisch draaien of je kan hem programmeren via zijn LCD-scherm of (en dat is mijn voorkeur) hem bedienen via een lichtconsole zoals een Chamsis of een GrandMA om er maar enkele te noemen met een resolutie van 16bit op 17 of 34 kanalen. Je zal zien, net zoals zal je van deze Tornado 7 gaan houden.

 

PRO

compact

gewicht

 

CONTRA

de prijs misschien (hoewel gerechtvaardigd)